Pięć sposobów na tofu na słodko
Sposobów na tofu jest wiele. Jakiś czas temu podałam pięć inspiracji na wykorzystanie tofu w wersji wytrawnej. Tym razem chciałabym podzielić się pięcioma prostymi sposobami na tofu na słodko.
Zapewne każdy już miał okazję spróbować tofurnika, czyli sernika z tofu. Jednak z tofu można wyczarować wiele smacznych i prostych w przygotowaniu deserów.
1) PLACKI Z TOFU
Zacznijmy od placków. Jakiś czas temu opublikowałam przepis na mini placuszki z tofu. Przepis znajduje się na blogu – tutaj.
2) TWAROŻEK Z TOFU
Twarożek z tofu z dodatkiem kaszy jaglanej to świetny dodatek do naleśników, czy na kanapki.
Do przygotowania twarożku potrzebujesz:
- tofu naturalne
- mleko kokosowe
- ugotowaną kaszę jaglaną
- syrop klonowy do smaku
- aromat śmietankowy i ekstrakt z wanilii (opcjonalnie, ale warto dla podkręcenia smaku)
Jak przygotować twarożek? Tofu i kaszę (w proporcji 1:1) wymieszaj dokładnie (lub zmiksuj). Dodaj, mleko kokosowe (w ilości takiej, aby uzyskać pożądaną konsystencję twarożku), syrop klonowy oraz ekstrakt/ aromat do smaku. Do twarożku możesz dodać ulubione owoce lub kakao. Kaszę możesz pominąć i przygotować twarożek wyłącznie z tofu.
3) LENIWE Z TOFU I KASZY JAGLANEJ
Kluski leniwe to dla wielu osób miłe wspomnienie z dzieciństwa. Czy próbowaliście ich w wersji roślinnej?
Do przygotowania klusek potrzebujecie:
- 50 g suchej kaszy jaglanej
- 90 g naturalnego tofu
- 1 łyżka syropu klonowego
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1/4 szklanki mąki pszennej
- kilka kropli aromatu waniliowego
Jak przygotować kluski?
Kaszę ugotuj i ostudź. Zimną kaszę zmiksuj z tofu. Dodaj syrop klonowy, aromat i mąki i wyrób ciasto. Z ciasta uformuj kilka wałeczków. Każdy wałeczek spłaszcz i nożem pokrój na mniejsze romby. W garnku zagotuj wodę (dodaj szczyptę soli). Kluski wrzuć do gotującej się wody i gotuj chwilę do wypłynięcia. Podawaj z jogurtem roślinnym (np. kokosowym) i cynamonem.
4) KOKTAJL Z TOFU
Tofu świetnie sprawdzi się jako białkowy dodatek do koktajlu: owocowego czy czekoladowego.
Do przygotowania koktajlu potrzebujesz:
- tofu naturalne,
- napój roślinny (sojowy, migdałowy, owsiany),
- połówkę banana (lub cały),
- syrop klonowy (opcjonalnie)
- owoce (możesz wymienić na kakao, żeby przygotować koktajl czekoladowy).
5) SMOOTHIE BOWL Z TOFU
Jeżeli znudziła ci się tofucznica na śniadanie, a lubisz śniadania na słodko, ten przepis na pewno ci się spodoba.
Malinowe smoothie bowl z tofu przygotujesz w zaledwie kilka minut. Idealnie sprawdzi się na letnie, gorące poranki. Przepis znajdziesz na blogu – tutaj.