Wegańskie ciasto czekoladowe z ciecierzycą
Czy aby przygotować pyszne wegańskie ciasto czekoladowe, potrzebujesz wyjątkowych składników? Nie! Jeżeli nie lubisz spędzać godzin na pieczeniu, a masz ochotę na roślinne ciasto w zdrowej wersji wzbogaconej w białko, ten przepis jest dla ciebie.
Do przygotowania tego ciasta potrzebujesz:
Składniki na ciasto:
- 2/3 małej szklanki mąki pszennej (zwykła biała, typ 500). Jest to 80 g.
- 1/3 małej szklanki mąki z ciecierzycy (40 g).
- 2 łyżki kakao.
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia.
- 1/2 szklanki ksylitolu lub cukru.
- 1/3 małej szklanki oleju rzepakowego (60 g).
- 3/4 małej szklanki napoju roślinnego bez dodatku cukru (120 ml).
Polewa:
- Kilka kawałków czekolady (u mnie taka 50%).
Dodatki:
- Mrożone owoce (np. wiśnie) – kilka sztuk.
Przygotowanie:
- Nagrzej piekarnik do 200 st. C
- Wszystkie składniki na ciasto wymieszaj przy pomocy miksera lub łyżki.
- Przelej ciasto do małej foremki i połóż na nim kilka mrożonych owoców.
- Wstaw do piekarnika i piecz w 200 st. C przez ok. 35-40 minut.
- Kiedy ciasto się upiecze, wyjmij je z piekarnika i połóż na nim kostki czekolady. Po kilku minutach kiedy czekolada się rozpuści, rozsmaruj ją łyżką po cieście.
Jeżeli lubisz desery, na pewno spodoba ci się również przepis na jabłecznik z ciecierzycą.
2 komentarze
Magda
Jaka mąką bezglutenową mogę zastąpić mąkę pszenna ? Niestety nie mogę spożywać mąki pszennej 🙁
Iwona Kibil
Może spróbuj z mieszanką mąk jaglanej i owsianej. Mam nadzieję, że wyjdzie.