ciasto_czekoladowe
Przepisy

Wegańskie ciasto czekoladowe z ciecierzycą

Czy aby przygotować pyszne wegańskie ciasto czekoladowe, potrzebujesz wyjątkowych składników? Nie! Jeżeli nie lubisz spędzać godzin na pieczeniu, a masz ochotę na roślinne ciasto w zdrowej wersji wzbogaconej w białko, ten przepis jest dla ciebie.

Do przygotowania tego ciasta potrzebujesz:

Składniki na ciasto:

  • 2/3 małej szklanki mąki pszennej (zwykła biała, typ 500). Jest to 80 g.
  • 1/3 małej szklanki mąki z ciecierzycy (40 g).
  • 2 łyżki kakao.
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia.
  • 1/2 szklanki ksylitolu lub cukru.
  • 1/3 małej szklanki oleju rzepakowego (60 g).
  • 3/4 małej szklanki napoju roślinnego bez dodatku cukru (120 ml).

Polewa:

  • Kilka kawałków czekolady (u mnie taka 50%).

Dodatki:

  • Mrożone owoce (np. wiśnie) – kilka sztuk.

Przygotowanie:

  1. Nagrzej piekarnik do 200 st. C
  2. Wszystkie składniki na ciasto wymieszaj przy pomocy miksera lub łyżki.
  3. Przelej ciasto do małej foremki i połóż na nim kilka mrożonych owoców.
  4. Wstaw do piekarnika i piecz w 200 st. C przez ok. 35-40 minut.
  5. Kiedy ciasto się upiecze, wyjmij je z piekarnika i połóż na nim kostki czekolady. Po kilku minutach kiedy czekolada się rozpuści, rozsmaruj ją łyżką po cieście.

Jeżeli lubisz desery, na pewno spodoba ci się również przepis na jabłecznik z ciecierzycą.

 

2 komentarze

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *