Czekoladowo – orzechowa gryczanka
Kaszę gryczaną albo się kocha, albo nienawidzi. Choć kasza gryczana jest produktem bogatym magnez, żelazo i witaminy z gruby B, nie jest łatwym produktem. Jej specyficzny smak często zniechęca przed wprowadzeniem jej do jadłospisu. Warto jednak spróbować mniej oczywistych wersji na kaszę gryczaną i znaleźć sposób na polubienie się z gryką. Czekoladowo-orzechowa gryczanka, to propozycja na kaszę gryczaną w wersji na słodko. Wystarczy kilka składników, aby odczarować na zawsze kaszę tak bardzo nielubianą przez wiele osób.
Ten przepis powstał z wykorzystaniem ugotowanej wcześniej kasy gryczanej, która była składnikiem kotletów roślinnych. Jeżeli zdarza ci się gotować kaszę i zostaje ci resztka w lodówce, to jest dobry sposób na jej wykorzystanie do ostatniego ziarna.
Czego potrzebujesz?
Składniki (2 porcje):
- 8 łyżek ugotowanej kaszy gryczanej (prażonej)
- 3 łyżki syropu klonowego (możesz wymienić na suszone owoce)
- 3 łyżki kakao
- 2 czubate łyżki masła orzechowego
- 3 łyżki jogurtu roślinnego bez cukru (w przepisie użyty został jogurt kokosowy wzbogacany w wapń)
- 1 łyżeczka cynamonu
- ekstrakt z wanilii, aromat śmietankowy (opcjonalnie, jednak jeżeli nie jesteś fanem gryki zdecydowanie polecam)
- Dodatkowo: owoce, orzechy
Przygotowanie:
- Kaszę przełóż do miseczki.
- Dodaj pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj. Możesz również użyć ciepłej kaszy.
- Udekoruj pokrojonymi owocami świeżymi/ mrożonymi i posyp posiekanymi orzechami.