Opublikowano Dodaj komentarz

Czekoladowo – orzechowa gryczanka

czekoladowo-orzechowa-gryczanka

Kaszę gryczaną albo się kocha, albo nienawidzi. Choć kasza gryczana jest produktem bogatym magnez, żelazo i witaminy z gruby B, nie jest łatwym produktem. Jej specyficzny smak często zniechęca przed wprowadzeniem jej do jadłospisu. Warto jednak spróbować mniej oczywistych wersji na kaszę gryczaną i znaleźć sposób na polubienie się z gryką. Czekoladowo-orzechowa gryczanka, to propozycja na kaszę gryczaną w wersji na słodko. Wystarczy kilka składników, aby odczarować na zawsze kaszę tak bardzo nielubianą przez wiele osób.

Ten przepis powstał z wykorzystaniem ugotowanej wcześniej kasy gryczanej, która była składnikiem kotletów roślinnych. Jeżeli zdarza ci się gotować kaszę i zostaje ci resztka w lodówce, to jest dobry sposób na jej wykorzystanie do ostatniego ziarna.

czekoladowo-orzechowa-gryczanka

Czego potrzebujesz?

Składniki (2 porcje):

  • 8 łyżek ugotowanej kaszy gryczanej (prażonej)
  • 3 łyżki syropu klonowego (możesz wymienić na suszone owoce)
  • 3 łyżki kakao
  • 2 czubate łyżki masła orzechowego
  • 3 łyżki jogurtu roślinnego bez cukru (w przepisie użyty został jogurt kokosowy wzbogacany w wapń)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • ekstrakt z wanilii, aromat śmietankowy (opcjonalnie, jednak jeżeli nie jesteś fanem gryki zdecydowanie polecam)
  • Dodatkowo: owoce, orzechy

Przygotowanie:

  1. Kaszę przełóż do miseczki. 
  2. Dodaj pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj. Możesz również użyć ciepłej kaszy. 
  3.  Udekoruj pokrojonymi owocami świeżymi/ mrożonymi i posyp posiekanymi orzechami.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.