kotlety_z_kaszy_i_soczewicy
Przepisy

Kotlety z kaszy i soczewicy

Kotlety z kaszy i soczewicy to bazowy przepis, który możesz modyfikować według własnych upodobań. Wystarczy, że do kotletów dodasz strączki, połączysz z dowolną kaszą, i doprawisz ulubionymi przyprawami. Kotlety są łatwe w przygotowaniu, można je mrozić i świetnie komponują się z sałatką ze świeżych warzyw.

Składniki na około 16 kotletów:

  • 500 g suchej soczewicy czerwonej
  • 200 g suchej kaszy jęczmiennej
  • 200 g pieczarek
  • 1 duża papryka czerwona
  • 1 duża cebula (opcjonalnie)
  • 5 łyżek pestek słonecznika
  • Przyprawy: garam masala, pieprz, kurkuma, sól

Przygotowanie:

  1. Kaszę i soczewicę ugotować na wolnym ogniu pod przykryciem (można to zrobić w jednym dużym garnku). Po ugotowaniu przecedzić ją tak, żeby było jak najmniej wody.
  2. Pestki słonecznika podprażyć na suchej patelni, żeby się przyrumieniły, po czym przerzucić do garnka z kaszą.
  3. Pieczarki, paprykę (i cebulę) posiekać, poddusić na wodzie lub oliwie na patelni, żeby zmiękły. 
  4. Warzywa z pieczarkami przerzucić do garnka z kaszą i soczewicą, a następnie doprawić. Ja dałam dużo przypraw, dużo pieprzu, kurkumy, garam masali i mniej soli. Dowolnie możesz doprawić i próbować masy. 
  5. Kiedy masa będzie doprawiona, schłodź ją. Możesz zostawić ją na zewnątrz (w zimie) lub w lodówce (latem). Kiedy przestygnie, zgęstnieje i łatwiej będzie lepić kotlety. Jak masa będzie ciepła, nie będą się kleić.
  6. Kiedy masa będzie gotowa, lepić z niej kotlety i piec przez około 30 minut do zarumienienia w 200 C w nagrzanym piekarniku.

 

 

4 komentarze

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *