Kotlety z kaszy i soczewicy
Kotlety z kaszy i soczewicy to bazowy przepis, który możesz modyfikować według własnych upodobań. Wystarczy, że do kotletów dodasz strączki, połączysz z dowolną kaszą, i doprawisz ulubionymi przyprawami. Kotlety są łatwe w przygotowaniu, można je mrozić i świetnie komponują się z sałatką ze świeżych warzyw.
Składniki na około 16 kotletów:
-
500 g suchej soczewicy czerwonej
-
200 g suchej kaszy jęczmiennej
-
200 g pieczarek
-
1 duża papryka czerwona
-
1 duża cebula (opcjonalnie)
-
5 łyżek pestek słonecznika
-
Przyprawy: garam masala, pieprz, kurkuma, sól
Przygotowanie:
-
Kaszę i soczewicę ugotować na wolnym ogniu pod przykryciem (można to zrobić w jednym dużym garnku). Po ugotowaniu przecedzić ją tak, żeby było jak najmniej wody.
-
Pestki słonecznika podprażyć na suchej patelni, żeby się przyrumieniły, po czym przerzucić do garnka z kaszą.
-
Pieczarki, paprykę (i cebulę) posiekać, poddusić na wodzie lub oliwie na patelni, żeby zmiękły.
-
Warzywa z pieczarkami przerzucić do garnka z kaszą i soczewicą, a następnie doprawić. Ja dałam dużo przypraw, dużo pieprzu, kurkumy, garam masali i mniej soli. Dowolnie możesz doprawić i próbować masy.
-
Kiedy masa będzie doprawiona, schłodź ją. Możesz zostawić ją na zewnątrz (w zimie) lub w lodówce (latem). Kiedy przestygnie, zgęstnieje i łatwiej będzie lepić kotlety. Jak masa będzie ciepła, nie będą się kleić.
-
Kiedy masa będzie gotowa, lepić z niej kotlety i piec przez około 30 minut do zarumienienia w 200 C w nagrzanym piekarniku.
4 komentarze
krystynam1207
ile mniej wiecej maja sie burgery piec?do 15 min?do 30min?
Iwona Kibil
Około 30 minut (do zarumienienia).
krystynam1207
burgery mi sie nie kleja.moze powinnam drobniej posiekac pieczarki i papryke?czy komus ten przepis wyszedl?
Iwona Kibil
Bardzo ważne jest schłodzenie masy. Powinna być gęsta i chłodna. Jak będzie ciepła, nie będzie się kleić. Myślę, że powinno działać. Jeżeli nie, może Pani spróbować dodać trochę zmielonego siemienia lnienego, wymieszać i znowu odstawić na kilka minut.