Curry z dynią i fasolką szparagową
Curry z dynią i fasolką szparagową, to jeden z najprostszych sposobów na przygotowanie pysznego, pełnowartościowego posiłku. Fasolkę możesz wymienić na ciecierzycę lub soczewicę, a dynię na bataty. Wszystko zależy od tego, co masz aktualnie w lodówce oraz od Twoich upodobań.
Składniki:
-
150 g fasolki szparagowej
-
1 cebula szalotka
-
3 liście kapusty pekińskiej
-
200 g dyni
-
180 g tofu wędzonego
-
200 g mleczka kokosowego
-
1-2 łyżki pasty curry
-
100 g ryżu brązowego
-
kolendra/pietruszka
Przygotowanie:
-
Tofu i warzywa pokroić (oprócz fasolki). Wstawić ryż do gotowania.
-
Patelnię rozgrzać, a następnie dodać 2-3 łyżki mleczka kokosowego i pastę curry. Rozprowadzić ją dokładnie.
-
Dość szybko dorzucić pokrojone wcześniej warzywa. Chwilę przesmażyć.
-
Dodać mleczko kokosowe. Dusić pod przykryciem na małym ogniu.
-
Dodać tofu i jeszcze chwilę dusić. Doprawić w razie potrzeby solą, pieprzem, chilli.
-
Podać z ryżem posypane kolendrą lub natką pietruszki.