Flaczki z boczniaków i pieczarek
Flaczki z boczniaków i pieczarek to pomysł na szybką i smaczną zupę. Przyda się w szczególności, kiedy mamy ochotę na coś rozgrzewającego na szybko. Inspirowałam się przepisem z bloga jadlonomia.com i trochę zmodyfikowałam pod siebie. Do podsmażania grzybów użyłam cebuli, którą wyjęłam z garnka przed dodaniem wody. Dzięki temu danie nie zawiera cebuli i jednocześnie zawiera jej aromat. Nie jest to danie low FODMAP, a raczej dla osób, które nie jedzą cebuli i/lub czosnku.
Składniki dla dwóch osób (2 duże lub 3 małe porcje):
- 250 g boczniaków
- 100 g pieczarek
- 1 pietruszka
- 2 marchewki
- 1 biała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3 liście laurowe
- Kilka ziarenek ziela angielskiego
- 1 łyżeczka majeranku
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1 łyżeczka lubczyku
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- pieprz, sól
- Około 2 litry wody
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- Świeży posiekany koperek
Przygotowanie:
- Boczniaki i pieczarki umyj. Pieczarki obierz. Grzyby pokrój w paseczki.
- Cebulę i czosnek możesz przygotować na dwa sposoby. Jeżeli jesz cebulę, posiekaj ją. Jeżeli nie jesz (źle się po niej czujesz), nie siekaj jej, a tylko przekrój na 3-4 kawałki, tak, żeby łatwo ją wyjąć z potrawy. Tak samo możesz zrobić z czosnkiem, możesz go rozgnieść lub zostawić w całości.
- Pietruszkę i marchewki obierz i pokrój w kostkę.
- Do garnka wlej oliwę, dodaj cebulę (posiekaną lub w całości), czosnek, marchew z pietruszką i grzyby. Dodaj ziele angielskie i liście laurowe.
- Smaż wszystko przez kilka minut, mieszając co chwilę. Kiedy cebula zmięknie, możesz ją wyjąć z garnka (jeszcze przed dodaniem wody), jeżeli nie chcesz jej jeść (podobnie możesz zrobić z czosnkiem). Jeżeli jesz cebulę, zostaw ją w daniu.
- Po około 15 minutach podsmażania dodaj do garnka wodę i zagotuj.
- Gotuj przez około 30 minut. Dopraw lubczykiem, gałką i majerankiem, a pod koniec gotowania solą i pieprzem.
- Na talerzu posyp świeżym koperkiem.
Jeżeli zupa będzie Twoim posiłkiem obiadowym/kolacyjnym, dodaj do niej trochę białka (np. wędzonego tofu) i chleb. Będzie z tego pełnowartościowy obiad.
Wartość odżywcza w 1 dużej porcji:
- Energia: 188 kcal
- Białko: 8,6 g
- Węglowodany: 30,1 g
- Żelazo: 5,6 mg
- Cynk: 2,4 mg