Rozgrzewająca zupa z różnymi dodatkami
Rozgrzewająca zupa z różnymi dodatkami to moja propozycja na zbliżające się jesienne popołudnia i wieczory. Nie jest to zupa, na której przygotowaniu spędzisz dużo czasu. Dodatki tak naprawdę możesz wymieniać według upodobań, pamiętając jedynie o prawidłowym zbilansowaniu i wymianie składników w obrębię podobnych produktów.
Składniki na zupę:
- Włoszczyzna pokrojona w paseczki
- Sos sojowy – około 2 łyżki (do smaku), może być również miso. Zależy, co chcesz.
- 2 suszone pomidory lub grzyby suszone – można obydwa
- Glony nori – 1 pasek
- Przyprawy – kurkuma (sporo), pieprz, sól, papryka ostra, kilka liści laurowych, kilka ziarenek ziela angielskiego
Dowolne dodatki:
- Makaron udon lub zwykły spaghetti ugotowany
- Tofu naturalne pokrojone w kostkę
- Cebula, por, czosnek – dowolne, posiekane
- Kapusta włoska, kapusta bak choy lub brokuł. W przypadku brokułu, gotujemy go osobno.
- Edamame ugotowane i wyłuskane
- Fasola biała ugotowana
- Szczypiorek posiekany
- Natka pietruszki – garść lub więcej
Wersja z fasolą
Wersja z edamame
- Włoszczyznę kroimy w paski, wrzucamy do zimnej wody i gotujemy na małym ogniu z zielem i liśćmi laurowymi przez dłuższy czas (około godziny),
- W trakcie gotowania (po około 15-20 minutach dodajemy opcjonalnie posiekaną kapustę, wodorosty, grzyby/pomidory suszone i przyprawy, sos sojowy. Gotujemy tak dalej i później próbujemy, aby doprawić do smaku.
- Na osobnej patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy na nią posiekaną cebulę / pora i czosnek i smażymy do przyrumienienia. Można to zrobić na niewielkiej ilości oliwy i później stopniowo dolewać wodę (będzie mniej kalorycznie). W tym miejscu możesz przeczytać o używaniu mniejszej ilości tłuszczu do smażenia.
- Pod koniec smażenia powyższych składników dodajemy fasolę lub tofu i smażymy dalej do ich przyrumienienia. W wersji z edamame nie smażymy go tylko gotujemy, łuskamy i wrzucamy do zupy na talerzu.
- Na talerzu układamy makaron i brokuły. Dodajemy cebulę z dodatkiem tofu lub fasolą albo edamame. Zalewamy bulionem. Dodajemy szczypiorek i natkę pietruszki.
W wersji low FODMAP:
- Zamiast całej włoszczyzny daj marchew, pietruszkę i około 70 g selera korzeniowego.
- Pomiń cebulę, czosnek, pora, glony
- Zamiast fasoli użyj edamame lub tofu (około 100 g na porcję)
- Możesz użyć kapusty włoskiej (40 g) lub pak choi (około 75 g) do gotowania.
- Użyj makaronu kukurydzianego