Pięć pomysłów na roślinne dania z makaronem
Pięć pomysłów na roślinne dania z makaronem to nasza propozycja dla wszystkich znudzonych przygotowywaniem klasycznego spaghetti. Przygotuj makaron, warzywa, orzechy i tofu. Nasze dania z makaronem to niezwykle proste przepisy, które świetnie sprawdzą się na lunch, czy kolację.
Makaron pełnoziarnisty z pomidorami
Czyli spaghetti trochę innej wersji. Sos przygotuj na bazie świeżych pomidorów lub przecieru pomidorowego o dobrym składzie. Dodaj ulubione przyprawy: bazylia, oregano, czosnek. Jako źródło białka dodaj ugotowaną soczewicę czerwonej lub rozgniecione tofu. Płatki drożdżowe świetnie podkręcą smak, posyp nimi przygotowane danie. Całość możesz dodatkowo posypać posiekaną natką pietruszki i bazylią. Pełnowartościowy posiłek gotowy w kilkanaście minut.
Wyświetl ten post na Instagramie.
Makaron z warzywami i tofu
Znudził Ci się makaron z sosem pomidorowym? Nie ma problemu. Na patelni podduś ulubione warzywa (np.oliwki, suszone pomidory, pomidorki koktajlowe, cukinia). Dodaj do tego tofu, odrobinę oliwy i ulubione przyprawy. Nie zapomnij o zielonej sałatce jako dodatku do dania. Może to być sałatka przygotowana na bazie roszponki, czy rukoli. Wybór należy do Ciebie.
A może makaron z grzybami w sosie “śmietanowym”?
Roślinne dania z makaronem nie kończą się na sosie pomidorowym. Czy próbowałeś już sosu na bazie mleczka kokosowego? Nasza kolejna propozycja to makaron z kurkami, tofu, mleczkiem kokosowym (lub śmietanką sojową) i papryczką chilli. Proporcje zależą od Twoich upodobań. Nie zapomnij jednak, że nadmiar mleczka kokosowego oznacza nadmiar tłuszczu w przygotowanym daniu.
Do przygotowania tego dania potrzebujesz: kurki, tofu, mleko kokosowe, papryczkę chilli, makaron pełnoziarnisty, przyprawy (np. kurkuma, pieprz, sól, oregano).
Makaron ugotuj. W międzyczasie podduś kurki na wodzie (do miękkości). Opcjonalnie grzyby możesz podsmażyć na odrobinie oliwy, ale uważaj na kaloryczność dania. Dodaj przyprawy, mleczko kokosowe i pokrojone w kostkę tofu. Na koniec dodaj posiekaną papryczkę chilli. Wszystko wymieszaj z ugotowanym makaronem. Makaron podawaj z sałatką ze świeżych warzyw liściastych (np. rukoli czy roszponki).
Makaron z brokułem i orzechami
Przygotuj:
- dowolny makaron (ok. 200 g suchego produktu)
- 1 brokuł
- garść orzechów nerkowca / pestek słonecznika
- odrobinę napoju sojowego (bez cukru)/ opcjonalnie śmietankę sojową
- odrobinę oliwy/ pesto
Brokuła (pokrojonego w różyczki) wrzuć do gotującej się wody i ugotuj al’dente. Następnie ugotowany brokuł przerzuć na durszlak. Makaron wrzuć do gotującej się wody (tej po ugotowanym brokule) i gotuj al’dente. Ugotowany makaron również przełóż na durszlak. Zawartość durszlaka przerzuć do garnka, dolej odrobinę mleka, pesto i orzechy. Dopraw solą, pieprzem, kurkumą i gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem przez kilka minut. Gotowe!
Makaron z grillowanymi warzywami
Gdy po grillu zostaną Ci warzywa, wykorzystaj je do przygotowania makaronu z grillowanymi warzywami. Wystarczy ugotowany, pełnoziarnisty makaron wymieszać z przygotowanymi warzywami. Dodaj odrobinę sałatki na bazie warzyw liściastych i pełnowartościowe danie z makaronu gotowe.
Szukasz więcej pomysłów na dania z makaronem? Wypróbuj te przepisy: