Kotlety_z_soczewicy_i_komosy
Przepisy

Kotlety roślinne z soczewicy czerwonej i komosy

Kotlety  roślinne mają to do siebie, że można je przygotować z przeróżnych składników. Niezależnie jakie strączki i kasze czy ryż wybierzesz, smak kotletów w głównej mierze zależy od przypraw, jakie dodasz. Tym razem nasza propozycja to burgery roślinne z soczewicy czerwonej i komosy.

Składniki na około 12 sztuk:

  • Soczewica czerwona sucha – 500 g

  • Komosa ryżowa sucha – 100 g

  • Mąka z soczewicy – 3 łyżki

  • Pestki słonecznika – 60 g

  • Przyprawy: płatki drożdżowe, oregano, cząber, majeranek, sól i pieprz – do smaku

Kotlety_z_soczewicy_i_komosy

 

Przygotowanie:

  1. Soczewicę i komosę ugotować osobno.

  2. Wymieszać soczewicę z komosą w dużej misce, dodać mąkę i zmiksować całość.

  3. Pestki podprażyć przez chwilę na suchej patelni a następnie dodać do masy.

  4. Doprawić. Spróbować, jak smakuje i jeszcze doprawić. Nie bać się przypraw!

  5. Bardzo ważne: zawartość miski odstawić na około godzinę w chłodne miejsce (może być lodówka). Dzięki temu masa stanie się gęstsza i łatwiej będzie z niej formować kotlety. Jeżeli masa będzie zbyt rzadka, kotlety będą się rozpadać podczas smażenia.

  6. Kotlety  włożyć do piekarnika i upiec lub smażyć na patelni na oliwie.

 


Autorka przepisu – Iwona Kibil

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.