Najlepsza wegańska zupa ogórkowa
Uwielbiam zupy! I muszę przyznać nieskromnie, że moja wegańska zupa ogórkowa to po prostu mistrzostwo. Jest idealnie kwaśna – tak jak powinna być. A dzięki śmietanie słonecznikowej zupa ogórkowa zyskuje niesamowitą kremowość. I niekoniecznie musisz kupować gotową śmietanę wegańską. Możesz ją zrobić w domu tak po prostu z pestek słonecznika. To nic trudnego.
Dodatek białka z tofu do zupy to prawdziwy game changer, bo z jednej strony ten posiłek może być zbilansowanym obiadem, czy kolacją, a z drugiej strony dodaje jej czegoś do przełamania smaku i urozmaicenia konsystencji. Wykorzystuj takie pomysły na posiłki w szczególności, kiedy chcesz, aby zupy były konkretnym daniem, były źródłem wapnia, albo kiedy zmagasz się z insulinoopornością.
Składniki na 3-4 porcje zupy:
- Ogórki kiszone: 1 duży słoik (około 10 sztuk) + sok z nich.
- Marchew: 2 sztuki (około 90 g)
- Pietruszka (korzeń): 1 sztuka (około 80 g)
- Ziemniak: 4 sztuki (około 300 g)
- Ziele angielskie: 1 sztuka (około 1 g)
- Liść laurowy: 1 sztuka (około 0,3 g)
- Czosnek (opcjonalnie) : 2 ząbki (około 10 g)
- Śmietanka słonecznikowa: robię ją z 1/2 szklanki pestek słonecznika. Możesz zamiast tego użyć śmietanki sojowej lub owsianej, 1 opakowanie (200 g).
- Tofu wędzone albo naturalne: 3 porcje (450 g)
- Oliwa z oliwek: 2 łyżki (20 g)
@iwona_kibil_dietetyk Moja wegańska zupa ogórkowa to po prostu mistrzostwo. Jest idealnie kwaśna – tak jak powinna być. A dzięki śmietanie słonecznikowej zupa ogórkowa zyskuje niesamowitą kremowość. I niekoniecznie musisz kupować gotową śmietanę wegańską. Możesz ją zrobić w domu tak po prostu z pestek słonecznika. To nic trudnego. Dodatek białka z tofu do zupy to prawdziwy game changer, bo z jednej strony ten posiłek może być zbilansowanym obiadem, czy kolacją, a z drugiej strony dodaje jej czegoś do przełamania smaku i urozmaicenia konsystencji. #zupa #wegańskie #szybkieprzepisy #przepisy ♬ Dance You Outta My Head – Cat Janice
Przygotowanie:
- Rozpocznij od posiekania czosnku, obrania i pokrojenia w kostkę warzyw.
- Włóż przygotowane warzywa (oprócz ziemniaków) do garnka z rozgrzaną 1 łyżką oliwy. Podsmaż przez chwilę, a następnie zalej je zimną wodą (około 2 litry) i doprowadź do wrzenia. Dodaj liść laurowy i ziele angielskie, by wzbogacić smak zupy.
- Kiedy zupa będzie się gotować, zetrzyj na tarce kiszone ogórki.
- Dodaj do zupy ziemniaki i kiszone ogórki. Gotuj dalej.
- Kiedy warzywa zmiękną, dodaj do zupy trochę soku z kiszonych ogórków (tyle, ile potrzebujesz, żeby była kwaśna) i śmietanę słonecznikową. Zamiast soku z kiszonych ogórków możesz użyć też soku z cytryny lub octu jabłkowego, ale sok z kiszonych ogórków jest najlepszą opcją.
- Zupa jest już prawie gotowa. Teraz zajmij się tofu. Pokrój tofu w kostkę i podsmaż na patelni z odrobiną oliwy. Chrupiące kawałki tofu dodadzą zupie tekstury i białka.
- Na talerzu dodaj do zupy porcję tofu (tyle, ile lubisz, żeby się najeść) i posyp posiekaną natką pietruszki. Polecam zjeść z chlebem na zakwasie 😉
To jest przepis na domową śmietanę słonecznikową, ale przeczytaj uwagę poniżej.
- Pestki słonecznika: 4 łyżki (około 40 g)
- Oliwa z oliwek: 1 łyżka (około 10 g)
- Sok z cytryny: 1/2 łyżeczki (około 1,5 g)
Uwaga: do zupy dodaję śmietanę zrobioną tylko z pestek słonecznika i wody. Nie musisz dodawać pozostałych składników, jak wiesz, że zupa już je zawiera. Jak wykorzystujesz śmietaną słonecznikową do innych przepisów, możesz dodać oliwę i sok z cytryny.
Przygotowanie:
- Pestki przepłucz, żeby usunąć z nich zanieczyszczenia.
- Wrzuć je do blendera i zalej wodą (i opcjonalnie sokiem z cytryny oraz oliwą). Proporcja wody do pestek słonecznika w przepisie może wynosić od 2:1 do 3:1, w zależności od preferowanej gęstości śmietany.
- Porządnie zmiksuj. Jeśli konsystencja jest zbyt gęsta, możesz dodać trochę więcej wody i ponownie zmiksować. Jeżeli wyszła Ci zbyt rzadka, możesz dodać więcej pestek.
- Po zmiksowaniu przecedź “śmietanę” na sitku i gotowe. Pestki możesz wykorzystać do przygotowania np. pasztetu lub kotletów.