8 pomysłów na wykorzystanie gotowych produktów sklepowych
Na rynku dostępne są obecnie niezliczone ilości gotowych dań roślinnych. Jednak jest dużo produktów, które nie do końca są zdrowe lub nie zaspakajają odpowiednio potrzeb energetycznych organizmu.
Przed Tobą pięć pomysłów na wykorzystanie gotowanych roślinnych dań i wyczarowanie z nich pełnowartościowych posiłków roślinnych.
-
Parówki – to jest jeden z bardziej popularnych produktów na rynku roślinnym i nie tylko.
Wiemy jednak, że ich skład nie jest rewelacyjny. Jeżeli jednak bardzo lubisz ten produkt i chcesz go zjeść od czasu do czasu, spróbuj połączyć go z innymi produktami w posiłku.
Moja propozycja: Leczo z parówkami sojowymi i soczewicą czerwoną.
Potrzebujesz:
- Opakowanie parówek sojowych
- Passatę pomidorową
- Kilak pieczarek
- Cebulę
- Kilka łyżek soczewicy czerwonej
- Cukinię,
- Szpinak
- Oraz przyprawy: paprykę słodką, ostrą (opcjonalnie), czosnek, bazylię, oregano
- Natkę pietruszki i kaszę (gryczana, jaglana, komosę ryżową)
Przygotowanie: Cebulę pokrój w kostkę. Paprykę pokrój dowolnie. Pieczarki obierz i pokrój w plastry. Cukinię pokrój w półplastry. Parówki pokrój w plasterki. W głębokiej patelni rozgrzej odrobinę oliwy, dodaj cebulę i podsmaż chwilę. Następnie dodaj parówki i pieczarki i smaż kilka minut, mieszając od czasu do czasu. Dodaj paprykę, cukinię, soczewicę. Całość zalej passatą (proporcje wg potrzeb i upodobań). Duś na wolnym ogniu ok. 10-15 minut. Dopraw do smaku. Pod koniec duszenia dodaj szpinak. Podawaj z kaszą. Posyp posiekaną natką pietruszki.
2. Warzywa na patelnię, czyli mrożonka, która może uratować głód niejednej osoby.
Wystarczy dodać do niej jakieś warzywo strączkowe lub tofu. Tofu możesz wcześniej pokroić w kostkę, doprawić solą, pieprzem, suszoną cebulką. Wymieszaj tofu w mące kukurydzianej i podpiecz w piekarniku ok. 15-20 minut. Następnie dodaj tofu do warzyw na patelni, wymieszaj, a przed podaniem posyp świeżo zmielonym siemieniem i natką pietruszki.
3. Zupa do podgrzania.
Bardzo popularne stały się zupy, które kupujesz i wystarczy je podgrzać. Co, jeżeli nie najadasz się taką zupą? Duża część gotowych roślinnych zup nie zawiera białka lub zawiera je w małej ilości. Możesz wzbogacić zupy dodając do nich garść ugotowanej soczewicy, ciecierzycy lub pokrojone w kostkę tofu. Przygotuj ciecierzycę pieczoną jako dodatek do zupy. Wymieszaj ugotowaną ciecierzycę z przyprawami (według upodobań) i piecz w piekarniku ok. 20-30 minut. Dodaj upieczoną ciecierzycę do podgrzanej zupy.
4. Mieszanka chińska.
Kolejny produkt, który świetnie sprawdzi się w kuchni u zabieganych. Tutaj znakomicie sprawdzi się tofu jako dodatek białkowy. Wystarczy podsmażyć tofu w oleju sezamowym lub podpiec w piekarniku (wymieszaj tofu w sosie sojowym, oleju sezamowym, syropie klonowym). Następnie tofu odłóż, dodaj na patelnię warzywa, chwilkę podsmaż lub podduś na wodzie, dodaj odrobinę ketchupu (dobrej jakości), łyżeczkę oleju sezamowego, wodę oraz przyprawy: czosnek, paprykę słodką, sos sojowy. Podawaj z ryżem lub makaronem.
5. Roślinne burgery.
Na rynku dostępne są przeróżne burgery na bazie pszenicy, niektóre na bazie soi. Jeżeli korzystasz z tych produktów, nie zapomnij o dobrze dobranych dodatkach: porcji zielonych warzyw, porcji kolorowych warzyw. Zamiast bułki zawsze możesz zjeść kotlet z kaszą i sałatką ze świeżych i zielonych warzyw.
6. Sosy pomidorowe w słoikach.
Włoskie sosy pomidorowe w słoikach są wspaniałym dodatkiem do dań. Iwony ulubionym sosem jest Barilla Basilico. Można zrobić z niego szakszukę (dodać tofu lub ciecierzycę), spaghetti (dodać makaron, soczewicę, ciecierzycę lub tofu). Nada się też do posmarowania domowej pizzy, tortill czy wzbogaci smak leczo.
7. Jogurty i śmietany roślinne.
Nie wszystkie są super opcją. Często są drogie i niewzbogacane w wapń. Jeżeli lubisz takie jogurty, wybieraj te bez cukru. Możesz dodać do nich łyżeczkę chia, łyżkę płatków owsianych, rodzynek i świeże owoce. Masz gotową przekąskę.
Śmietany roślinne nadają kremowej konsystencji sosom do makaronu i świetnie nadają się do zupy.
8. Tortille.
Tortille zazwyczaj są nieciekawe pod kątem składu, ale można to zmienić dodając do nich zdrowe dodatki. Możesz posmarować taki placek hummusem, dodać świeże warzywa i zawinąć. Jest gotowy i szybki posiłek. Możesz również zapiec taki placek w formie pizzy.