Koktajl z soczewicy i mango
Z soczewicy można przygotować wiele potraw, nie tylko wytrawne. Czy próbowaliście kiedyś przygotować koktajl na bazie soczewicy? Koktajl z soczewicy i mango to bardzo prosty sposób na przygotowanie pełnowartościowego i sycącego posiłku. Nie zawsze musi to być kotlet czy warzywna potrawka.
Koktajl na bazie soczewicy to świetny sposób na urozmaicenie diety i przemycenie nasion strączkowych w nieco innej formie. W połączeniu z owocami i napojem roślinnym to wyśmienity deser lub drugie śniadanie.
Co warto wiedzieć o strączkach?
- są sycące, hamują apetyt i wspomagają odchudzanie,
- pomagają w kontroli glikemii dzięki czemu przyczyniają się do redukcji ryzyka wystąpienia cukrzycy typu 2 i insulinooporności,
- pomagają w kontroli cholesterolu, spożywając je zapobiegamy rozwojowi chorób serca i nadciśnienia tętniczego,
- zawierają związki fenolowe i mają działanie antynowotworowe,
- wspomagają korzystną mikroflorę jelitową,
- są tanim i łatwo dostępnym źródłem białka, witamin i składników mineralnych.
A teraz czas na składniki naszego koktajlu z soczewicy i mango.
Składniki (na 1 porcję):
-
- 2 łyżki siemienia
- 2 łyżki ugotowanej soczewicy czerwonej (schłodzonej)
- ½ banana
- 1 szklanka napoju sojowego (niesłodzonego)
- ok. 230 g mango (pokrojonego lub z puszki)*
- sok z ½ pomarańczy
Przygotowanie:
-
-
- Siemię zmiel.
- Wszystkie składniki dokładnie zmiksuj.
- W razie potrzeby dodaj więcej napoju.
- Opcjonalnie możesz dodać syrop klonowy do smaku.
*zamiast mango, możesz użyć innych owoców: kiwi, truskawek, jagód itp.
-
Sprawdź inne przepisy z soczewicą w roli głównej:
ZUPA POMIDOROWO-PAPRYKOWA Z SOCZEWICĄ
PAPRYKI NADZIEWANE SOCZEWICĄ I KASZĄ