Tofu nuggetsy
Tofu nuggetsy to proste, szybkie i smaczne danie, które chętnie zjedzą również dzieci. Wyjdą z tofu naturalnym, ale również wędzonym i tempehem.
Składniki:
- kostka tofu
- oliwa do smażenia (można również spróbować upiec)
- trochę napoju roślinnego (około 1/2 szklanki)
Panierka:
- mąka z ciecierzycy (około 3 łyżki)
- pokruszone płatki kukurydziane (opcjonalnie, około 1 łyżka)
- różne przyprawy, np. Kurkuma, pieprz, cząber, oregano, papryka ostra, sól, płatki drożdżowe
Przygotowanie:
- Tofu pokrój w plastry i wrzuć do napoju roślinnego.
- Mąkę, płatki i przyprawy wymieszaj w jednym naczyniu.
- Wyjmij tofu z napoju, obtocz w panierce i smaż z dwóch stron na oliwie na średni ogniu.
Wskazówki:
- Do panierki możesz dodać zmielony sezam.
- Zamiast tofu możesz użyć tempeh.
- Każdy napój roślinny się nada.