Tofu z makaronem w sosie mango
Tofu z makaronem ryżowym w sosie mango to kolejna propozycja na pyszny i łatwy w przygotowaniu lunch. Potrawkę można modyfikować według własnych preferencji smakowych. Makaron ryżowy możesz wymienić na ryż lub inny ulubiony makaron. Możesz użyć dowolnych warzyw, np. brokuł, kalafior, groszek, czy fasolkę szparagową. Użyj po prostu warzywa, które masz aktualnie w lodówce czy zamrażalce. Ilość mango i sosu ostrego możesz dostosować do swoich preferencji smakowych. Jeżeli nie przepadasz za słodkim smakiem mango, możesz złagodzić go większą ilością mleka kokosowego, wody oraz Srirachy lub chili.
Nie zrażaj się ilością składników. To jest bardzo łatwy przepis, który pokochasz (o ile jesteś fanem tofu i mango).
Składniki:
- 180 g tofu (1 kostka)
- 2 średnie marchewki
- kawałek pora
- 2 łyżki orzechów ziemnych
- 1 łyżka syropu klonowego
- 1 łyżka octu ryżowego
- 1 łyżeczka cebuli suszonej
- 1 łyżka mąki kukurydzianej/ ryżowej/ z ciecierzycy
- 1 łyżka oleju rzepakowego
Sos:
- ok. 300 ml pulpy z mango (z puszki)/ 1 świeże mango obrane i zmiksowane
- Sriracha (ilość wg upodobań)
- czosnek suszony (ilość wg upodobań)
- 1 łyżka soku z limonki
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 3 łyżki sosu sojowego
- 2-3 łyżki gęstego mleka kokosowego
- woda do rozrzedzenia konsystencji sosu
Dodatkowo:
- makaron ryżowy
- szczypiorek
- ziarna sezamu
Przygotowanie:
-
Marchewkę obierz i pokrój w słupki. Pora posiekaj drobno. Jeżeli używasz innych warzyw pokrój je w mniejsze kawałki.
-
Tofu pokrój w kostkę. Dopraw solą i pieprzem. Dodaj cebulę w proszku i mąkę kukurydzianą i wymieszaj (tak, aby mąka pokryła wszystkie kostki tofu).
-
Do małego rondelka wlej pulpę z mango. Dodaj pozostałe składniki, wymieszaj i duś na małym ogniu kilka minut. Następnie dodaj wodę: ilość zależy od Ciebie. Dodaj więcej, jeżeli wolisz mniej słodki i bardziej płynny sos. Dodaj mniej, jeżeli nie przeszkadza ci w potrawie słodycz mango. Ilość sosu Sriracha, mleka kokosowego oraz czosnku również modyfikuj wg własnych preferencji.
-
Na patelni rozgrzej olej i podsmaż tofu na złoty kolor, ciągle mieszając. Opcjonalnie tofu możesz upiec w piekarniku (200 st. C ok. 20 min).
-
Do głębokiej, rozgrzanej patelni wrzuć orzeszki i zalej je syropem klonowym. Karmelizuj orzeszki w syropie, ciągle mieszając. Dodaj ocet ryżowy. Po chwili wrzuć marchewkę i pora. Warzywa karmelizuj w syropie kilka minut, ciągle mieszając, tak aby się nie przypaliły. Zmniejsz ogień. Dodaj tofu i całość zalej przygotowanym sosem.
-
Makaron przygotuj wg instrukcji na opakowaniu. Makaron ryżowy najczęściej nie wymaga gotowania. Wystarczy zalać go wrzątkiem na kilka minut.
-
Gotowy makaron wymieszaj z sosem i warzywami.
-
Podawaj z posiekanym szczypiorkiem. Potrawkę posyp ziarnami sezamu.
Szukasz pomysłów na inne przepisy z wykorzystaniem tofu? Sprawdź nasze propozycje:
Sałatka z burakiem i grillowanym tofu
Pięć pomysłów na lekkie kolacje
Twarożek roślinny z tofu i warzywami