8 wegańskich przepisów na jarmuż
Jarmuż to jedno z najzdrowszych warzyw, dlatego warto uwzględniać go w swojej diecie. Jak to zrobić, żeby było nie tylko smacznie, ale i zdrowo? O pomoc poprosiliśmy naszych czytelników i się nie zawiedliśmy. Sprawdźcie 8 szybkich i prostych wegańskich przepisów z jarmużem !
Komosa ryżowa z jarmużem i orzechami
Składniki:
-
-
-
- ugotowana komosa ryżowa – 1 szklanka
- ugotowana ciecierzyca – 0,5 szklanki
- oliwa z oliwek – 2 łyżki
- czosnek – 2 ząbki
- jarmuż świeży – 100 g
- cukinia – 1 mała
- marchew – 0,5 sztuki
- szalotka – 2 sztuki
- kiełki słonecznika – 1 opakowanie
- koperek – pół
- orzechy – 3 łyżki
- sok z cytryny
-
-
Przygotowanie:
-
-
- Posiekaj drobno czosnek i szalotkę, marchewkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach, a cukinię pokrój w słupki. Jarmuż zblanszuj.
- Zeszklij czosnek i cebulę, dodaj marchewkę, cukinię.
- Następnie połącz warzywa z ciecierzycą, kaszą i jarmużem.
- Dodaj podprażone na patelni orzechy i wszystko dopraw.
-
Autorka przepisu: Daria Hasan
Purée ziemniaczane z jarmużem
Składniki:
-
-
- 1 kg ziemniaków
- 150-200 g jarmużu
- 1 cebula (średniej wielkości)
- 1-2 łyżki masła wegańskiego
- 1/2 szklanki podgrzanego mleka sojowego (lub innego roślinnego, niesłodzonego)
- 1 łyżeczka musztardy
- 1-2 łyżki płatków drożdżowych (opcjonalnie)
- sól
- pieprz
- olej rzepakowy
-
Proporcje składników są orientacyjne. Można przygotować purée z mniejszej/większej ilości jarmużu, dodać mniej/więcej mleka, przypraw.
Przygotowanie:
-
-
- Ziemniaki i jarmuż ugotować na parze.
- Cebulkę pokroić w kosteczkę i podsmażyć na oleju rzepakowym.
- Kiedy warzywa będą ugotowane, ubić ziemniaki, dodać masło, podgrzane mleko i przyprawy. Następnie jeszcze raz dokładnie ubić i wymieszać z przyprawami.
- Na koniec dodać jarmuż i wymieszać.
-
Propozycja podania:
Purée można podawać z kotletami z fasoli (lub innych strączków) i sałatką z buraka i rukoli posypanych mieszanką nasion (sezam, konopie, słonecznik, dynia).
Autorka przepisu: Ola Siudak
Pasta z jarmużu
Składniki:
-
-
-
-
-
- 40 g jarmużu, tylko liści, bez twardych łodyg
- 40 g moreli suszonych (bio)
- 40 g orzechów włoskich
- 200 g tofu naturalnego (około, całe opakowanie)
- 1 łyżka wegańskiego majonezu
- 1 łyżeczka syropu z agawy
- 1-1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka pieprzu czarnego
-
-
-
-
Przygotowanie:
-
-
-
-
-
- Jarmuż zmiksować drobno. Następnie dodać orzechy oraz morele i znowu zmiksować drobniutko.
- Dorzucić tofu, przyprawy, syrop z agawy oraz majonez.
- Ponownie zmiksować i gotowe.
- Podawać ze świeżym chlebem.
-
-
-
-
Autorka przepisu: Agnieszka Marzec Tchórzewska
Zupa Garbure z jarmużem i tofu
Składniki:
Marynata tofu
-
-
-
-
-
- 2 ząbki czosnku
- 30 g sosu sojowego jasnego
- 10 g oliwy z oliwek
- 200 g tofu wędzonego pokrojonego w 1 cm kostkę
-
-
-
-
Zupa Garbure
-
-
-
-
-
- 1 średnia cebula
- 150 g jarmużu, tylko liście bez twardych części
- 2 małe lub jedna duża marchewka
- 1 por, tylko biała część, pokrojona w 0,5 cm plasterki
- 200 g zielonej fasolki szparagowej, pokrojonej w 2 cm kawałki,
- Puszka białej fasoli odsączonej z zalewy
- 1,5 łyżeczki soli
- 0,5 łyżeczki czarnego pieprzu mielonego
-
-
-
-
Przygotowanie:
-
-
-
-
-
- Tofu pokroić w kostkę i zamarynować. Odstawić.
- Cebulę drobno pokroić, marchewkę zetrzeć na tarce na dużych oczkach, seler pokroić na plasterki 0,5 cm. Podsmażyć wszystkie razem w garnku na oleju, aż warzywa będą miękkie i lekkie brązowe.
- Dodać 1000 ml wody, zieloną fasolkę i jarmuż, gotować 40 minut.
- Po tym czasie dodać fasolę z puszki oraz zamarynowane tofu i gotować jeszcze 15 min.
- Doprawić do smaku. Można zabielić mlekiem sojowym.
-
-
-
-
Autorka przepisu: Agnieszka Marzec Tchórzewska
Risotto jarmużowe
Składniki:
-
-
-
-
-
- 300 g ryżu brązowego/białego/do risotto
- 1-2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 500 g jarmużu (świeży lub mrożony)
- ok. 900 ml bulionu warzywnego
- 300 g boczniaków lub pieczarek
- 2 łyżki pestek dyni
- sol, pieprz, płatki drożdżowe – do smaku
-
-
-
-
Przygotowanie:
-
-
-
-
-
- Cebulę i czosnek przesmażamy na malej ilości tłuszczu.
- Dodajemy pokrojone na większe kawałki grzyby.
- Po paru minutach wrzucamy dobrze umyty i odsączony ryż.
- Dodajemy bulion, dolewamy go w miarę wchłaniania przez ryż.
- Po ok. 20 minutach dodajemy jarmuż, pestki dyni, sól, pieprz i płatki drożdżowe.
- Dobrze mieszamy. Całość trzymamy jeszcze w cieple do 15 minut.
-
-
-
-
Autorka przepisu: Katja Ubik
Makaron pełnoziarnisty z pesto z jarmużu
Składniki:
-
-
-
-
-
- 2 szklanki jarmużu
- 1/2 szklanki orzechów nerkowca, pinii lub migdałów
- ok. 100ml dobrej jakości oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka płatków drożdżowych
- sól i pieprz do smaku
- makaron
-
-
-
-
Przygotowanie:
-
-
-
-
-
- Szatkujemy wszystkie składniki, po czym blendujemy (im krócej tym lepiej, dlatego warto porządnie poszatkować przed blendowaniem).
- Na sam koniec dodajemy powoli oliwę i doprawiamy pieprzem i solą.
- Oryginalnie pesto jest ucierane w moździerzu, więc oczywiście można użyć tej metody zamiast blendera.
- Pesto mieszamy z ugotowanym i odcedzonym makaronem w garnku.
- Możemy dodać odrobinę wody po gotowaniu makaronu dla lepszej konsystencji.
-
-
-
-
Autorka przepisu: Małgorzata Kośnik
Kaszotto z jarmużem
Składniki:
-
-
-
-
-
- cebula
- kasza
- bulion warzywny
- jarmuż
- ciecierzyca ugotowana
- czerwona papryka
- tofu
- pieczarki
- passata pomidorowa
-
-
-
-
Przygotowanie:
-
-
-
-
-
- W garnku podsmażamy cebulę, wsypujemy kaszę, by się zeszkliła i podlewamy ją bulionem warzywnym.
- Podsmażamy pieczarki oraz wędzone tofu.
- Jarmuż przez chwilę moczymy w gorącej wodzie, by zmiękł.
- Do gotującej się kaszy wrzucamy wcześniej ugotowaną cieciorkę oraz świeżą czerwoną paprykę.
- Jak zmiękną, dorzucamy tofu, pieczarki i jarmuż. Na koniec dolewamy passaty pomidorowej i chwilę gotujemy.
- Po chwili pyszne kaszotto mamy gotowe!
-
-
-
-
Autorka przepisu: megpie_wonders
Chipsy jarmużowe
Składniki:
-
-
-
-
-
- jarmuż
- oliwa
- ulubione przyprawy
-
-
-
-
Przygotowanie:
-
-
-
-
-
- Jarmuż poskubać na małe kawałki bez łodyg, następnie położyć na blaszce i lekko polać oliwą.
- Posypać ulubionymi przyprawami – np. chilli, czosnek , papryka, cebula, następnie piec 10-15 min w niskiej temperaturze ok. 150 st. Celsjusza.
-
-
-
-
Autorka przepisu: agis_adventures