Ziemniaczki faszerowane nerkowcami i wędzonym tofu
Przepisy,  Przepisy dla dzieci

Ziemniaczki faszerowane nerkowcami i wędzonym tofu

Sposób na pyszny, pełnowartościowy posiłek – ziemniaczki faszerowane nerkowcami i wędzonym tofu. Przepis, który świetnie sprawdzi się zarówno na obiad, jak i na kolację. Nerkowce oraz ziemniaki stanowią tutaj bazę do pysznego kremowego sosu, a wędzone tofu posłuży jako świetne źródło białka.

Składniki:

  • Ziemniaki – 9 dużych lub średnich sztuk

  • Nerkowce – 1/2 szklanki 

  • Brokuł – 1/2 szklanki (można zamienić na inne warzywo)

  • Szczypiorek posiekany – dowolna ilość

  • Tofu wędzone – 1 kostka

  • Cebulka dymka – 2 sztuki

  • Przyprawy: sól, pieprz, oregano, płatki drożdżowe nieaktywne

Przyrządzanie:

  1. Cebulkę posiekać i poddusić na patelni, dodać tofu pokrojone w kostkę, poddusić wszystko przez chwilę.

  2. Ziemniaki wrzucić do wody, podgotować, aby były miękkie i można byłoby wykroić z nich środek. Następnie przekroić je na pół, wyjąć łyżeczką środek (uważać, aby nie rozwalić całego ziemniaka ;).

  3. Farsz wrzucić do miski, dodać do niego nerkowce uprzednio pomoczone, przyprawy i zmiksować blenderem. Następnie dodać tofu z cebulką, posiekanego brokuła i wszystko wymieszać.

  4. Farsz włożyć do ziemniaczków i wstawić je do piekarnika.

  5. Piec przez około 20-30 minut (w zależności od tego, jak bardzo  miękkie były ziemniaki).

Jak zostanie więcej farszu, można nadziać nim inne warzywa (np. paprykę).


 

 

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.