Kotleciki z soczewicą i słonecznikiem
Kotleciki z soczewicą i słonecznikiem
Składniki:
-
-
1 szklanka suchej soczewicy,
-
3 łyżki pestek słonecznika,
-
1,5 łyżki zmielonych płatków owsianych,
-
1 łyżka siemienia lnianego,
-
1 łyżka koncentratu pomidorowego,
-
Przyprawy: cząber, garam masala, pieprz, czubryca zielona, oregano, sól, płatki drożdżowe.
-
Przygotowanie:
-
Soczewicę ugotować w wodzie w proporcji 1:2,5.
-
Kiedy się ugotuje, przerzucić ją na sitko lub durszlak i odstawić na kilka minut, aby pozbyć się nadmiaru wody.
-
W tym czasie rozgrzać piekarnik do 180 C.
-
Kiedy soczewica stanie się trochę bardziej gęsta, dodać do niej pestki, zmielone płatki, siemię, koncentrat i wszystko wymieszać.
-
Doprawić wedle uznania (próbować). Jeżeli soczewica jest jeszcze luźna i mokra, odstawić na kilka minut ponownie.
-
Po tym czasie lepić w rękach małe kotleciki, układać je na papierze do pieczenia i wstawić do piekarnika na około 30 minut.
-
Można zrobić panierkę z siemienia lnianego.
Surówka z kapusty pekińskiej
Składniki:
-
Kapusta pekińska – 150 g
-
Musztarda – 1 łyżeczka (10g.)
-
Olej lniany/oliwa/olej z lnianki – 5 g lub orzechy włoskie 10 g
Przygotowanie:
-
Kapustę posiekać, wymieszać z musztardą, olejem i doprawić.