Jabłecznik z ciecierzycą
Składniki na kruszonkę:
-
Mąka z ciecierzycy – 100 g
-
Mąka owsiana lub płatki owsiane – 100 g
-
Ksylitol – 100 g lub więcej (w zależności od preferencji smakowych)
-
Olej rzepakowy – 80 ml
-
Sól – szczypta
Masa:
-
Jabłka – kilka sztuk, około 3-4 lub więcej
-
Cynamon – szczypta
Przygotowanie:
-
Jabłka można pokroić na kawałki lub zetrzeć. Nie muszą być drobno pokrojone. Wymieszać je z cynamonem.
-
Kruszonka: składniki suche wymieszać ze sobą, dodać olej i wymieszać całość. Nie będzie to ciasto do ugniecenia, raczej grudki i sypka konsystencja.
-
Do niewielkiej foremki wsypać na dno część kruszonki, na nią ułożyć owoce i przysypać resztą kruszonki.
-
Zapiec w piekarniku w 180 stopniach Celsjusza przez około 45 minut (najlepiej jest sprawdzać, czy się nie przypala).
Wyświetl ten post na Instagramie.