Muffiny czekoladowo-kawowe z kremem z tofu
Mogłabym w tym miejscu zachwycać się pomysłem na idealne kawowe i czekoladowe muffiny, ale zamiast tego po prostu przejdę do przepisu. Po prostu spróbuj ich, jeżeli masz pozostałość kawy w kubku lub ochotę na coś czekoladowego z kremem. Krem możesz zamienić na inny, ale osobiście uważam, że ten z tofu świetnie do nich pasuje.
Składniki na muffiny (8 większych lub 9 mniejszych):
- 1 szklanka mąki pszennej zwykłej,
- 1/2 orkiszowej pełnoziarnistej,
- 2/3 szklanki ksylitolu (lub cukru),
- trochę ponad 1/4 szklanki oleju rzepakowego,
- 1 szklanka napoju roślinnego,
- 2.5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- Szczypta soli,
- 1 łyżka octu jabłkowego,
- 4 łyżki kakao,
- 0.5 szklanki przygotowanej kawy
Przygotowanie:
Do napoju sojowego dodajemy ocet jabłkowy i odstawiamy na jakiś czas (około 30 minut). W tym czasie napój się zważy i zrobi się z niego ukwaszone mleko.Mieszamy ze sobą wszystkie suche składniki. Dodajemy kawę, olej i przygotowany napój roślinny. Dokładnie mieszamy łyżką.
Przygotowujemy 8-9 foremek na muffinki.
Przelewamy ciasto do foremek i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30 minut (najlepiej pod koniec pieczenia sprawdzić patyczkiem, czy gotowe).
W tym czasie przygotowujemy krem i wstawiamy do lodówki, żeby się schłodził.
Składniki na krem:
- 1 kostka tofu,
- 6 łyżek soku z cytryny,
- 6 łyżek syropu klonowego (warto spróbować, aby ocenić pod kątem swojego smaku)
Przygotowanie:
Miksujemy wszystko i opcjonalnie dodajemy więcej syropu lub soku po spróbowaniu.
Wartość odżywcza:
Jedna porcja (zależy, czy jest 8 czy 9 porcji z całości):
245 – 275 kcal
6,4 – 7,2 g białka
8,7 – 9,8 g tłuszczów
43 – 48 g węglowodanów