Tosty z tofu i awokado
Tosty z tofu i awokado są jednym z najpyszniejszych śniadań, które po prostu uwielbiam.
Tosty z tofu i awokado — dla 2 osób
- 4 kromki chleba orkiszowego
- 1 duże dojrzałe awokado
- 1 kostka tofu naturalnego
- 2 małe cebulki dymki
- 1 duży ząbek czosnku
- 2 małe garści posiekanego szczypiorku
- Opcjonalnie rukola, pomidor
- Przyprawy: sól, pieprz, kurkuma
- 1 łyżka oliwy z oliwek
Przygotowanie:
- Przygotuj tofu według podobnego przepisu jak na tofucznicę — cebulkę posiekaj drobno, podsmaż na oliwie z oliwek, a następnie dodaj do niej pokruszone tofu. Ja kruszę je częściowo w rękach, a na patelni ugniatam tłuczkiem do ziemniaków :).
- Podsmaż całość przez chwilę przyprawiając pieprzem, solą i kurkumą.
- W tym czasie włóż chleb do tostera i podpiecz na tosty. Jeżeli nie masz tostera, możesz podpiec go na patelnie wcześniej, zanim przygotujesz tofu.
- Awokado wydrąż ze skórki, przełóż do miseczki, dodaj do niego rozgnieciony ząbek czosnku i rozgnieć wszystko widelcem. Przypraw pieprzem, solą i opcjonalnie kilkoma kroplami cytryny (nie jest to konieczne).
- Na podpieczony chleb połóż masę awokado, na nią ułóż tofu. Na wierzch połóż pomidor, rukolę, posyp szczypiorkiem i opcjonalnie posyp jeszcze świeżo zmielonym pieprzem.
- Śniadanko jest gotowe!
Wartość odżywcza w 1 porcji:
- Energia: 483 kcal
- Białko: 22 g
- Węglowodany: 56 g
- Żelazo: 8,4 mg
- Cynk: 1,7 mg
- Wapń 330 mg
Jeżeli jesteś na diecie low FODMAP, możesz zrobić te tosty w taki sam sposób, ale pomiń cebulę. Zamiast niej użyj oliwy czosnkowej. Daj również mniej awokado (około 30 g na porcję, chyba że tolerujesz większą porcję).