Zupa krem z dyni i batatów
Zupa krem z dyni i batatów to nasza propozycja niezwykle prostej i pysznej jesiennej zupy na chłodniejsze dni. Jeżeli nie jesteś fanem dyni, śmiało możesz zamienić ją na marchewkę lub przygotować zupę wyłącznie z batatów. Zupa będzie równie smaczna.
Czego potrzebujesz do przygotowania zupy krem z dyni i batatów?
- ok. 400 g batatów (obranych i pokrojonych w kostke)
- ok. 400 g dyni (obranej i pokrojonej w kostkę)
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1/2 cebuli pokrojonej w drobną kostkę
- ząbek czosnku (obrany i rozgnieciony)
- 2-3 plasterki imbiru (obranego i posiekanego)
- ok. 400 ml mleka kokosowego (płynnego, z kartonika, o dobrym składzie)
- sok wyciśnięty z 1 pomarańczy
- ok. 100 ml bulionu warzywnego
Dodatkowo:
- pestki słonecznika i płatki migdałowe (podprażone na patelni)
- posiekana natka pietruszki
Opcjonalnie:
- kulki zbożowe z pomidorami
- Soczewica czerwona lub tofu jako źródło białka, jeżeli zupa będzie pełnym daniem. Tofu możesz pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni. Soczewicę po prostu ugotuj i dodaj do zupy. Porcja dla jednej osoby to około 80-100 g gotowego produktu. – Komentarz od Iwony 🙂
Przygotowanie:
- W garnku rozgrzej olej. Dodaj posiekaną cebulę, czosnek i imbir i chwilkę podsmaż.
- Następnie dodaj bataty i dynię, zalej bulionem i mlekiem kokosowym i gotuj na wolnym ogniu aż warzywa zmiękną.
- Całość zmiksuj na gładki krem.
- W razie potrzeby dodaj więcej wody.
- Na koniec dodaj sok wyciśnięty z pomarańczy, wymieszaj i dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
- Podawaj z prażonymi pestkami słonecznika i płatkami migdałowymi. Posyp natką pietruszki.
- Możesz również dodać kulki zbożowe z pomidorami (opcjonalnie).
Sprawdź inne nasze propozycje na zupy – tutaj.