Szyba pasta z pestek, tofu i pomidorów
Czasem mamy ochotę po prostu na szybkie kanapki, ale brakuje nam pomysłu, co na nich położyć. Nie chce się nam poszukiwać przepisów w internecie, czy książkach kucharskich. A jeżeli już to zrobimy i znajdziemy przepis, który przypadnie nam do gustu, okazuje się, że jest skomplikowany, albo brakuje nam jakichś składników w domu.
Zamiast tego zachęcam was do przygotowywania szybkich past kanapkowych ze składników, które mamy dostępne w domu. To mogą być proste 2-3 składnikowe pasty, które robi się na szybko.
Poniżej jest moja prosta i szybka pasta kanapkowa. Zachęcam do eksperymentowania z nią modyfikacji!
Podstawowe składniki:
- 1 szklanka pestek słonecznika – możesz zamienić na pestki dyni. Wrzuć pestki na suchą patelnię i podpraż do zarumienienia.
- 1/2 kostki tofu wędzonego – możesz zamienić na czerwoną soczewicę, tofu naturalne lub ciecierzycę.
- 80 g Pasty Bruschetty – jest to gotowa pasta przygotowana z pomidorów, oliwy i bazylii, ale możesz zamienić ją na pastę z suszonych pomidorów lub po prostu na suszone pomidory z oliwą i bazylią lub natką pietruszki. Może oliwki też się sprawdzą?
Przygotowanie:
Zmiksuj wszystko i dodaj świeżo zmielony pieprz.
Uwaga do pasty: dodaj najpierw mniejszą ilość i sprawdź smak, bo te pasty zawierają sól. Jak przesadzisz z ilością pasty, dodaj po prostu więcej tofu, ciecierzycy lub soczewicy.