Placki z cukinii
Placki z cukinii w wersji lekkiej i beztłuszczowej. Do przygotowania tych placków potrzebujesz zaledwie kilku składników. Nie musisz ich smażyć, wystarczy przełożyć przygotowane ciasto na blaszkę i wstawić do piekarnika.
Składniki:
- 1/3 bardzo dużej cukinii
- 8 małych lub 3 duże ziemniaki
- 2 łyżki świeżo zmielonego siemienia lnianego
- 4 łyżki mąki z ciecierzycy
- 1 cebula mała (opcjonalnie)*
- 1-2 ząbki czosnku (opcjonalnie)*
- Przyprawy są dowolne. Ja polecam sól, pieprz, kurkuma, papryka słodka, ostra, płatki drożdżowe.
Przygotowanie:
- Zetrzyj cukinię na tarce o grubych oczkach.
- Ziemniaki obierz i również zetrzyj na tarce.
- Przełóż warzywa do miski i posyp solą. Odstaw na chwilę, aby puściły wodę, a następnie pozbądź się jej nadmiaru.
- Dodaj mąkę z ciecierzycy, siemię lniane, przyprawy (sypnij sporo kurkumy i papryki, około pół łyżeczki pieprzu) i wymieszaj. Gdyby masa była rzadka, dodaj trochę więcej mąki.
- Przy użyciu łyżki nakładaj niewielkie porcje ciasta (na kształt placków) na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Piecz w 180 st. C z termoobiegem do czasu zarumienienia.
*Przepis jest w wersji lowFODMAP – bez czosnku i cebuli. Możesz dodać czosnek i cebulę (posiekane) do ciasta, jeżeli nie masz problemów ze spożywaniem tych produktów.