Szybka pizza wegańska
Szybka pizza roślinna to mój najnowszy patent na pyszny i prosty obiad lub kolację, bez konieczności przygotowywania ciasta do pizzy, czy jej zamawiania z lokalu. To idealne rozwiązanie dla zabieganych i głodnych 🙂
Jak zrobić taką roślinną pizzę?
Wystarczy przygotować:
- gotowy spód do pizzy (uwaga na skład, najlepiej, gdy w składzie znajdzie się tylko mąka, woda i oliwa)
- sos pomidorowy lub passata (ja polecam sos Barilla)
- ulubione warzywa (np. pomidory, cukinia, oliwki, papryka, pieczarki)
- tofu lub tempeh
Co dalej?
- Piekarnik rozgrzać do odpowiedniej temperatury (u 180 stopni Celsjusza).
- Spód do pizzy posmarować sosem pomidorowym.
- Na wierzch ułożyć ulubione dodatki.
- Następnie posypać oregano, doprawić solą i pieprzem i piec kilka minut. Pizza roślinna gotowa!