Bowle – łatwe i kolorowe posiłki
Buddha bowl to nic innego jak połączenie na talerzu produktów z różnych grup żywnościowych (produktów białkowych, węglowodanów, tłuszczów, warzyw i owoców).
Jest to świetne rozwiązanie dla osób nielubiących gotować. Można po prostu połączyć różne ugotowane ziarna z surowymi lub ugotowanymi warzywami i czymś polać (np. sosem z tahini lub jogurtem sojowym). Jest to również super sposób na niemarnowanie żywności. Wszystko będzie pasować, jak odpowiednio przyprawimy. Zostało trochę kaszy z obiadu? Biorę! Kawałek ziemniaka z kolacji? Super! Trochę warzyw z zupy? Świetnie! Dodam hummus, oliwki, posiekaną paprykę, ugotowanego brokuła i mam gotowy posiłek. To jest właśnie buddha bowl.
Poniżej możesz zobaczyć, jak wyglądają zdjęcia moich posiłków. Jeżeli natomiast chcesz zobaczyć ładniejsze zdjęcia, znajdziesz je na instagramie z hashtagiem #buddhabowl. Mój talent do fotografii jest, jaki widać 😉
Teraz przejdźmy do konkretów, jak można stworzyć takie kolorowe Buddha bowl? Wystarczy połączyć ze sobą składniki z kilku grup. Poniżej opisuję dokładnie, co warto wykorzystywać do przygotowywania dania:
Wyświetl ten post na Instagramie.
Białko
- Ugotowane nasiona strączkowe (ciecierzyca, fasola, soczewica, edamame)
- Kiełki nasion strączkowych
- Tofu lub tempeh
- Falafele lub kotleciki z fasoli
Węglowodany
- Ziarna i ziemniaki (ogólnie węglowodany)
- Ugotowane kasze (najlepiej jaglana, gryczana, pęczak, amarantus)
- Komosa ryżowa (quinoa)
- Ryż brązowy
- Makaron pełnoziarnisty
- Ziemniaki lub bataty
Warzywa (surowe i ugotowane) – najlepiej połączyć przynajmniej 3 kolory na talerzu
- Czerwone: pomidory, pomidorki, papryka itp.
- Pomarańczowe: dynia, kabaczek, marchewka itp.
- Fioletowe: kapusta, bakłażan itp.
- Zielone: ogórek, sałaty, rukola, roszponka, kapusta pak-choi, włoska, jarmuż, szpinak, szparagi, biała, brokuł, cukinia, fasolka szparagowa itp.
- Białe: czosnek, cebula, kalafior, rzepa, rzodkiewka, kalarepa, pietruszka itp.
Tłuszcze
- Orzechy różnego rodzaju
- Pestki i nasiona – niektóre trzeba zmielić, np. siemię lniane, sezam.
- Oliwki
- Awokado
- Oliwa z oliwek
- Tapenada
- Vegan Mayo
- Tahini – można z tej pasty zrobić dressing np. tahini + sok z cytryny + szczypta soli, pieprzu i ksylitolu.
- Masło orzechowe
Dodatki (opcjonalnie) – przyprawy
- Można posypać przyprawami lub dodać je do dressingów: oregano, papryka w proszku, kurkuma, pieprz, zioła prowansalskie, imbir, kumin, lubczyk, jałowiec, cząber, majeranek, czubryca
- Płatki drożdżowe
- Jogurt sojowy – można połączyć z musztardą i zrobić sos musztardowy 😉
- Musztarda
- Sos sojowy
Owoce (opcjonalnie)
- Owoce można zjeść na deser lub dodać do dania na talerzu.