Ziemniaczki faszerowane nerkowcami i wędzonym tofu
Sposób na pyszny, pełnowartościowy posiłek – ziemniaczki faszerowane nerkowcami i wędzonym tofu. Przepis, który świetnie sprawdzi się zarówno na obiad, jak i na kolację. Nerkowce oraz ziemniaki stanowią tutaj bazę do pysznego kremowego sosu, a wędzone tofu posłuży jako świetne źródło białka.
Składniki:
-
Ziemniaki – 9 dużych lub średnich sztuk
-
Nerkowce – 1/2 szklanki
-
Brokuł – 1/2 szklanki (można zamienić na inne warzywo)
-
Szczypiorek posiekany – dowolna ilość
-
Tofu wędzone – 1 kostka
-
Cebulka dymka – 2 sztuki
-
Przyprawy: sól, pieprz, oregano, płatki drożdżowe nieaktywne
Przyrządzanie:
-
Cebulkę posiekać i poddusić na patelni, dodać tofu pokrojone w kostkę, poddusić wszystko przez chwilę.
-
Ziemniaki wrzucić do wody, podgotować, aby były miękkie i można byłoby wykroić z nich środek. Następnie przekroić je na pół, wyjąć łyżeczką środek (uważać, aby nie rozwalić całego ziemniaka ;).
-
Farsz wrzucić do miski, dodać do niego nerkowce uprzednio pomoczone, przyprawy i zmiksować blenderem. Następnie dodać tofu z cebulką, posiekanego brokuła i wszystko wymieszać.
-
Farsz włożyć do ziemniaczków i wstawić je do piekarnika.
-
Piec przez około 20-30 minut (w zależności od tego, jak bardzo miękkie były ziemniaki).
Jak zostanie więcej farszu, można nadziać nim inne warzywa (np. paprykę).