Najlepszy szybki tofurnik
Uwaga, ten tofurnik cię zachwyci i będziesz do niego powracać i powracać. Jest idealny, ma chrupiący spód, nie za słodki środek i robi się go w mgnieniu oka. Dodatkowo pieczony tofurnik zachwyci wszystkich, nie tylko fanów kuchni roślinnej.
Składniki na ciasto:
- mąka owsiana* – 1 szklanka
- mąka jaglana* – 1 szklanka
- olej rzepakowy rafinowany – 1/2 szklanki
- ksylitol lub cukier – 1/2 szklanki (lub więcej, jak lubisz bardziej słodkie)
- sól – szczypta
- kakao – 3-4 łyżki (w zależności, jak dużych szklanek używasz do mąki i cukru).
*Zamiast mąk możesz użyć też zmielonych płatków i zmielonej kaszy. Mąka jaglana jest istotna w tym przepisie, gdyż dzięki niej ciasto jest chrupiące. Ja bardzo lubię mąkę jaglaną i owsianą marki Melvit (dodałam linki afilacyjne). Zawsze mi z nimi wychodzi to ciasto.
Składniki na masę:
- tofu naturalne – 4 kostki
- mleczko kokosowe płynne lub z puszki* 200-250 ml lub taka sama ilość napoju roślinnego* niesłodzonego – 1 szklanka (może być więcej, zależy od konsystencji)
- ksylitol lub cukier – 1/2 szklanki lub więcej (można próbować i dodać więcej dla smaku)
- aromat śmietankowy – 3 krople (lub więcej, spróbuj)
- sok z jednej cytryny
*Kiedy użyjesz mleczka kokosowego tofurnik będzie bardziej kaloryczny, ale też trochę bardziej kremowy i według mnie smaczniejszy. Jednak z napojem roślinnym też jest dobry. Jest wtedy mniej kaloryczny. Możesz użyć napoju sojowego, owsianego, migdałowego.
Możesz użyć mleczka kokosowego light takiego w kartonie (będziesz mieć już odmierzoną porcję). Tu przykład: Mleczko light (link afiliacyjny). Może być też pełnotłuste (przykładowe mleczko, link afiliacyjny). Możesz też użyć napojów roślinnych, tu są linki afilacyjne do kilku przykładowych: owsiany Oatly dla baristów, Sproud napój z groszku, napój sojowy niesłodzony Alpro.
W przypadku napoju owsianego, możesz potrzebować zredukować ilość cukru w przepisie, gdyż ten napój jest słodszy sam w sobie, nawet jak nie jest dosładzany.
Tofu naturalne kupuję w Lidlu, Biedronce lub przez internet. Wtedy wybieram tofu Polsoi (dodałam link afilacyjny).
Sposób przygotowania:
-
Składniki na ciasto połącz w misce i wymieszaj dobrze łyżką (możesz też ugnieść, ale nie jest to konieczne). Masa na ciasto będzie sypka i rozpadająca się. Taka ma być. Połowę z niej przełóż do foremki na ciasto i ugnieć palcami. Drugą połowę zostaw na wierzch.
-
Składniki na masę zmiksuj na gładką masę, spróbuj i ewentualnie dodaj więcej ksylitolu/soku z cytryny/aromatu.
-
Masę przełóż na ciasto do foremki i przykryj pozostałą częścią ciasta. Uwaga, ciasto będzie się sypać i nie należy się tym przejmować.
-
Piecz przez około 50-60 minut w 190-200 stopniach Celsjusza.
Potrzebujesz wersji lowFODMAP?
Użyj napoju migdałowego lub kokosowego zamiast sojowego. Użyj cukru zamiast ksylitolu. Mleczko kokosowe też jest ok, bo na porcję wyjdzie odpowiednia ilość.