Kotlety roślinne z soczewicy czerwonej i komosy
Kotlety roślinne mają to do siebie, że można je przygotować z przeróżnych składników. Niezależnie jakie strączki i kasze czy ryż wybierzesz, smak kotletów w głównej mierze zależy od przypraw, jakie dodasz. Tym razem nasza propozycja to burgery roślinne z soczewicy czerwonej i komosy.
Składniki na około 12 sztuk:
-
Soczewica czerwona sucha – 500 g
-
Komosa ryżowa sucha – 100 g
-
Mąka z soczewicy – 3 łyżki
-
Pestki słonecznika – 60 g
-
Przyprawy: płatki drożdżowe, oregano, cząber, majeranek, sól i pieprz – do smaku
Przygotowanie:
-
Soczewicę i komosę ugotować osobno.
-
Wymieszać soczewicę z komosą w dużej misce, dodać mąkę i zmiksować całość.
-
Pestki podprażyć przez chwilę na suchej patelni a następnie dodać do masy.
-
Doprawić. Spróbować, jak smakuje i jeszcze doprawić. Nie bać się przypraw!
-
Bardzo ważne: zawartość miski odstawić na około godzinę w chłodne miejsce (może być lodówka). Dzięki temu masa stanie się gęstsza i łatwiej będzie z niej formować kotlety. Jeżeli masa będzie zbyt rzadka, kotlety będą się rozpadać podczas smażenia.
-
Kotlety włożyć do piekarnika i upiec lub smażyć na patelni na oliwie.