Ciasto kokosowe wegańskie
Ciasto kokosowe wegańskie, alternatywa dla sernika. W roli głównej kasza jaglana. Ciasto nie wymaga pieczenia. Wystarczy zmiksować wszystkie składniki i schłodzić ciasto w lodówce.
Składniki (na małą foremkę, 10 x 20):
-
1 szkl suchej kaszy jaglanej,
-
2-3 szkl mleka,
-
1 szkl wody,
-
2 duże łyżki ksylitolu lub cukru,
-
1 szkl wiórek kokosowych,
-
opcjonalnie sok z cytryny,
-
wanilia w proszku
Przygotowanie:
-
Kaszę przepłukać na sitku, wrzucić do garnka i gotować w 2 szkl płynu (woda wymieszana z mlekiem) i 2/3 wiórek kokosowych.
-
Gotować na małym ogniu przez około 15 minut, aż kasza wchłonie płyn.
-
Kiedy kasza się ugotuje, zmiksować ją blenderem z resztą mleka, ksylitolu lub cukru, soku z cytryny i wanilią do smaku (próbować podczas miksowania, czy konsystencja i słodkość odpowiada).
-
Przełożyć całość do naczynia, w którym zastygnie i posypać wiórkami.
-
Schłodzić, po ok 2-3 godzinach stężeje.