Owoce pod kruszonką
Zdrowy i pyszny deser? To możliwe.
Można wyczarować pyszny deser, bez dodatku cukru, a za to z dodatkiem białka, czyli mąki z ciecierzycy. Dodatkowym atutem tego deseru jest fakt, że przygotowanie zajmuje bardzo mało czasu. Wystarczy owoce przykryć przygotowaną kruszonką i upiec. Możesz użyć różnych owoców. Ja robiłam już z jabłkami, śliwkami, gruszkami, ananasem, wiśniami.
Składniki na kruszonkę (mała blaszka):
-
Mąka z ciecierzycy – 4 łyżki
-
Ksylitol – 2 łyżki
-
Olej rzepakowy – 3 łyżki
-
Sól – szczypta
Nadzienie:
-
Dowolne owoce pokrojone w kostkę lub plastry (u mnie jabłka)
-
Przyprawy opcjonalnie np. cynamon)
Przygotowanie:
-
Kruszonka: składniki suche wymieszać ze sobą, dodać olej i wymieszać całość. Nie będzie to ciasto do ugniecenia, raczej grudki i sypka konsystencja.
-
W niewielkiej foremce ułożyć owoce i przysypać kruszonką.
-
Zapiec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, aż kruszonka się zarumieni (jak na zdjęciu). Będzie chrupiąca i pachnąca.