Sałatka z burakiem i grillowanym tofu
Upalne dni często sprawiają, że nie ma się ochoty na ciepłe posiłki. Sałatki w takich sytuacjach sprawdzają się idealnie. Sałatka z burakiem i grillowanym tofu w połączeniu z orzechami włoskimi i rukolą to lekkie, choć pożywne danie. Niespodziankę mogą stanowić borówki dodane do sałatki. Warto spróbować, bo w tej sałatce borówki z grillowanym tofu i burakiem komponują się idealnie. Jeżeli jednak nie jesteś fanem łączenia owoców w sałatce wytrawnej, możesz je pominąć.
Składniki:
- 90 g tofu naturalnego (pół kostki)
- garść rukoli
- 1 łyżka orzechów włoskich
- garść borówek (opcjonalnie)
- 1 niewielki burak (ugotowany lub upieczony)
- kawałek papryczki chilli (opcjonalnie)
Marynata do tofu:
- 1 łyżka syropu klonowego
- 3 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki oleju sezamowego
Dressing:
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka kremu balsamicznego (lub octu)
- 1/2 łyżeczki syropu klonowego
- 1 łyżka soku z limonki/ cytryny
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Tofu pokroić w plasterki
- W miseczce wymieszać składniki marynaty. Plastry tofu zalać marynatą i zostawić na co najmniej pół godziny w lodówce.
- Buraka obrać i pokroić w plasterki, kostkę (dowolnie).
- Orzechy i papryczkę posiekać.
- Składniki na dressing dokładnie zmiksować. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
- Rozgrzać grill (lub piekarnik – funkcja grill 200 st. C). Tofu grillować kilka minut (w piekarniku kontrolować czas pieczenia).
- Na talerzu ułożyć rukolę. Na wierzch ułożyć pokrojonego buraka, tofu, borówki i posiekane orzechy. Całość skropić dressingiem.
*Sałatkę możesz podawać z pieczywem, komosą ryżową, czy pieczonymi batatami (wedle upodobań).
*Tofu możesz wymienić na ciecierzycę.
*Dressing do sałatki możesz zastąpić łyżeczką oliwy, pomijając pozostałe składniki.