Jadłospis wegański – przykład diety na 1600 kcal
Poniżej znajdziesz przykład jadłospisu wegańskiego. Jest to przykładowy dzień z gotowych jadłospisów o kaloryczności 1600 kcal (dostępnych w sklepie). Jadłospis opiera się na prostych posiłkach i łatwo dostępnych produktach, bo osobiście wierzę, że o wiele łatwiej jest wprowadzić zalecenia bazując na prostych do przygotowania potrawach.
Każdy posiłek ma obliczoną wartość kaloryczną oraz zawartość makro składników. Znajdziesz tam też zawartość wapnia, żelaza i cynku. Na końcu jadłospisu jest podsumowanie dzienne. W ten sam sposób oznaczone są jadłospisy dostępne w sklepie, ale mają one dodatkowo listy zakupów i porady na temat modyfikacji posiłków.
- Kcal – kaloryczność
- W – węglowodany (oznaczone w gramach)
- B – białko (oznaczone w gramach)
- T – tłuszcze (oznaczone w gramach)
- Ca – wapń (oznaczone w miligramach)
- Fe – żelazo (oznaczone w miligramach)
- Zn – cynk (oznaczone w miligramach)
Śniadanie
Kcal: 423 W: 49.8 B: 18.8 T: 18.3 Ca: 364.9 Fe: 5.1 Zn: 2.4
Tofucznica z pomidorami
Składniki:
- Pomidor 1 x Sztuka (170.0 g)
- Cebula szalotka 1 x Sztuka (20.0 g)
- Chleb żytni 2 x Kromka (80.0 g)
- Oliwa z oliwek 1 x Łyżka (10.0 g)
- Tofu twarde 1 x Porcja (100.0 g)
Przygotowanie:
Pomidora pokrój na kawałki. Cebulę posiekaj. Umieść warzywa na patelni z rozgrzaną oliwą, duś przez chwilę mieszając i w razie potrzeby dolej trochę wody, aby warzywa nie przywierały do patelni. Duś do miękkości z dodatkiem przypraw (1/2 łyżeczki kurkumy, szczypta soli). Tofu wyjmij z opakowania, połóż na talerzu i rozgnieć widelcem. Kiedy warzywa zmiękną, dodaj do nich tofu. Posyp świeżo zmielonym pieprzem i posiekanym szczypiorkiem.
Przekąska
Kcal: 240 W: 15.8 B: 4.8 T: 19.7 Ca: 34.5 Fe: 1.0 Zn: 0.9
Orzechy i owoc
Składniki:
- Orzechy włoskie 1 x Garść (30.0 g)
- Jabłko 0.5 x Sztuka* (85.0 g)
*Oczywiście możesz zjeść całe jabłko i nie zrobi to dużej różnicy dla jadłospisu. Przedstawiony tutaj jadłospis jest jednym dniem z jadłospisu gotowego dostępnego w sklepie i jest to połówka jabłka, która została po przygotowywaniu surówki na kolację w poprzednim dniu.
Obiad
Kcal: 556 W: 90.7 B: 24.1 T: 13.4 Ca: 95.1 Fe: 7.2 Zn: 4.5
Papryka faszerowana kaszą i soczewicą
Składniki (przepis jest na 2 porcje, na 2 dni):
- Kasza gryczana 6 x Łyżka (90.0 g)
- Papryka czerwona 4 x Sztuka (920.0 g)
- Pestki dyni prażone (bez soli) 2 x Łyżka (20.0 g)
- Soczewica 5 x Łyżka (75.0 g)
- Oliwa z oliwek 1 x Łyżka (10.0 g)
- Natka pietruszki 4 x Łyżeczka (24.0 g)
- Pomidor koktajlowy 1 x Garść (100.0 g)
- Czosnek 1 x Ząbek (5.0 g)
- Cebula szalotka 1 x Sztuka (20.0 g)
Przygotowanie:
Cebulę i czosnek posiekaj. Wrzuć na rozgrzaną oliwę i podduś przez chwilę, aż warzywa zmiękną. Pomidorki pokrój na połówki i wraz z soczewicą i kaszą dodaj do warzyw na patelni. Dodaj trochę wody, aby przykryła soczewicę i gotuj przez kilka minut na małym ogniu, aż soczewica będzie miękka. Nastaw piekarnik na 180 st. C. Kiedy kasza i soczewica będą gotowe, dodaj do nich przyprawy (proponuję łyżeczkę kurkumy, papryki słodkiej, oregano, szczyptę garam masali i trochę soli i pieprzu). Na koniec duszenia dodaj podprażone na suchej patelni pestki dyni. Wszystko wymieszaj. Z papryk odetnij wierzch i wydrąż z nich środek, a następnie nałóż do nich masę z patelni. Tak przygotowane papryki umieść w naczyniu żaroodpornym posmarowanym oliwą i włóż do piekarnika. Piecz, aż warzywa się zarumienią (przez około 30 minut). Na koniec posyp natką pietruszki.
Kolacja
Kcal: 435 W: 52.7 B: 17.9 T: 18.8 Ca: 400.3 Fe: 6.0 Zn: 1.1
Zupa z pora z dodatkiem wędzonego tofu
Składniki (przepis jest na 2 porcje, na 2 dni):
- Por 1 x Porcja (350.0 g)
- Ziemniak 3 x Sztuka (225.0 g)
- Pietruszka (korzeń) 0.6 x Sztuka (48.0 g)
- Marchew 0.5 x Sztuka (22.5 g)
- Czosnek 2 x Ząbek (10.0 g)
- Oregano suszone 1 x Szczypta (0.3 g)
- Pieprz czarny 1 x Łyżeczka (4.0 g)
- Sól 1 x Szczypta (0.3 g)
- Woda 1 x Porcja (1000.0 g)
- Oliwa z oliwek 2 x Łyżka (20.0 g)
- Tofu wędzone 2 x Porcja (200.0 g)
- Koperek 2 x Łyżka (20.0 g)
Przygotowanie:
Pora i czosnek posiekaj drobno i wrzuć je na patelnię z rozgrzaną oliwą (1.5 łyżki). Podduś warzywa do miękkości. Kiedy będą przywierać do patelni, dodaj do nich trochę wody, aby ograniczyć dodatek tłuszczu. Kiedy warzywa zmiękną, dodaj do nich obraną i pokrojoną w kostkę pietruszkę i marchewkę. Zalej warzywa wodą i zagotuj. Po zagotowaniu zmniejsz gaz, dodaj ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę. Po chwili dodaj przyprawy i gotuj warzywa do miękkości. Na koniec zupę możesz zmiksować (nie jest to jednak konieczne). Tofu pokrój w kostkę i podpraż na 1 łyżeczce oliwy ciągle mieszając. Dodaj do talerza z zupą. Posyp całość posiekanym koperkiem lub natką pietruszki.