Przepisy

Muffiny czekoladowo-kawowe z kremem z tofu

Mogłabym w tym miejscu zachwycać się pomysłem na idealne kawowe i czekoladowe muffiny, ale zamiast tego po prostu przejdę do przepisu. Po prostu spróbuj ich, jeżeli masz pozostałość kawy w kubku lub ochotę na coś czekoladowego z kremem. Krem możesz zamienić na inny, ale osobiście uważam, że ten z tofu świetnie do nich pasuje.

Składniki na muffiny (8 większych lub 9 mniejszych):
  • 1 szklanka mąki pszennej zwykłej,
  • 1/2 orkiszowej pełnoziarnistej,
  • 2/3 szklanki ksylitolu (lub cukru),
  •  trochę ponad 1/4 szklanki oleju rzepakowego,
  •  1 szklanka napoju roślinnego,
  •  2.5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  •  Szczypta soli,
  •  1 łyżka octu jabłkowego,
  •  4 łyżki kakao,
  •  0.5 szklanki przygotowanej kawy
Przygotowanie:

Do napoju sojowego dodajemy ocet jabłkowy i odstawiamy na jakiś czas (około 30 minut). W tym czasie napój się zważy i zrobi się z niego ukwaszone mleko.Mieszamy ze sobą wszystkie suche składniki. Dodajemy kawę, olej i przygotowany napój roślinny. Dokładnie mieszamy łyżką.
Przygotowujemy 8-9 foremek na muffinki.
Przelewamy ciasto do foremek i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30 minut (najlepiej pod koniec pieczenia sprawdzić patyczkiem, czy gotowe).
W tym czasie przygotowujemy krem i wstawiamy do lodówki, żeby się schłodził.

Składniki na krem:
  • 1 kostka tofu,
  • 6 łyżek soku z cytryny,
  • 6 łyżek syropu klonowego (warto spróbować, aby ocenić pod kątem swojego smaku)
Przygotowanie:

Miksujemy wszystko i opcjonalnie dodajemy więcej syropu lub soku po spróbowaniu.

 
Wartość odżywcza:

Jedna porcja (zależy, czy jest 8 czy 9 porcji z całości):
245 – 275 kcal
6,4 – 7,2 g białka
8,7 – 9,8 g tłuszczów
43 – 48 g węglowodanów

 

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *