Chłodnik z botwinki roślinny
Pyszny chłodnik wegański z botwiny. Idealny na upalne lato.
Składniki:
Uwaga. Jest to dość spora porcja. Na spokojnie możesz zrobić z połowy składników 😉
- 1 pęczek rzodkiewki
- 1 pęczek botwiny
- 1 pęczek koperku
- 1 pęczek szczypiorku
- 2 duże buraki
- 4 szklanki mleka roślinnego bez cukru (np. owsianego, sojowego) lub pół na pół jogurtu roślinnego i mleka
- 1 szklanka ogórków kiszonych
- 1 pęczek szczypiorku
- 3-4 łyżki octu
- 1 cytryna
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Buraki obrać, pokroić na większe kawałki (lub zostawić całe) i ugotować w wodzie z dodatkiem 1 łyżki octu (ilość wody w stosunku do buraków to około 3:1, w razie czego można dodać więcej). Kiedy buraki będą miększe, dodać buraczki z botwiny. Gotować do miękkości, po czym wyjąć z wody (nie wylewając przy tym wody) i lekko przestudzić. Botwinę posiekać i odłożyć na bok.
- Buraki zetrzeć na tarce lub zmielić w blenderze tak, aby powstały z nich wiórki. Następnie ponownie włożyć je do garnka i dodać posiekaną botwinę, podgotować w tej samej wodzie przez około 10 minut.
- Poczekać, aż zawartość garnka przestygnie. W tym czasie pokroić drobno rzodkiewkę i ogórki kiszone (można zetrzeć w blenderze na wiórki), posiekać szczypiorek i koperek.
- Kiedy buraki całkowicie przestygną, dodać do garnka pozostałe składniki: mleko (lub mleko z jogurtem), ogórki z rzodkiewką, sok z jednej cytryny, sól, pieprz i trochę octu do smaku (najlepiej próbować w trakcie dodawania octu). Na koniec dodać posiekaną zieleninę.
- Jeżeli chłodnik będzie dla ciebie jedynym składnikiem obiadu lub kolacji, warto dodać do niego trochę białka (jeżeli nie używasz jogurtu sojowego, a napoju roślinnego np. owsianego). Możesz dodać np. pokrojone w kostkę tofu naturalne.
Wyświetl ten post na Instagramie.