Zupa krem z batatów, pomidorów i soczewicy
Zupa krem z batatów, pomidorów i soczewicy to nie tylko proste w przygotowaniu danie, ale przede wszystkim sycący obiad, idealny na zimowe popołudnia. Kuchnia wegańska wcale nie musi być skomplikowana i droga. To od Was zależy jakich składników użyjecie. Dzisiaj składnikiem głównym mojej zupy są bataty, pomidory i soczewica.
Zupa krem z batatów, pomidorów i soczewicy
Składniki:
-
4-5 sztuk batatów średniej wielkości
-
½ szklanki suchej soczewicy czerwonej
-
1 papryka czerwona
-
1 cebula (opcjonalnie)
-
3 pomidory malinowe
-
720 ml passaty pomidorowej
-
1 papryczka chili (opcjonalnie)
-
Przyprawy: papryka ostra, papryka słodka, pieprz, sól, oregano
Przygotowanie:
-
Bataty obrać i pokroić w kostkę.
-
Paprykę oczyścić z nasion i pokroić na mniejsze kawałki.
-
Pomidory i obraną cebulę pokroić.
-
Do naczynia żaroodpornego, posmarowanego olejem, przełożyć pokrojone warzywa, dodać odrobinę wody, tak aby warzywa nie przywarły do naczynia.
-
Piekarnik rozgrzać do 180 st. C.
-
Warzywa piec ok. 45 minut.
-
W międzyczasie ugotować soczewicę do miękkości (ok. 20-25 minut).
-
Ugotowaną soczewicę przełożyć do naczynia, dodać upieczone warzywa, pokrojoną papryczkę chili, passatę i przyprawy.
-
Całość dokładnie zmiksować. W razie potrzeby (jeżeli zupa będzie zbyt gęsta), dodać wody, aby uzyskać taką konsystencję, jaka nam pasuje.