Zupa krem z białych warzyw
Przepisy,  Przepisy dla dzieci

Zupa krem z białych warzyw

Zupę krem można zrobić właściwie z każdego warzywa. Wystarczy dodać ulubione przyprawy, odrobinę białka roślinnego i otrzymasz zdrowy, pełnowartościowy posiłek. Dodatkowo, przygotowanie takiej zupy jest niezwykle proste. Tym razem postanowiłam połączyć białe warzywa: paprykę, pietruszkę, kalarepę i seler z cukinią. Tak powstała smaczna i treściwa zupa.

 

Zupa krem z białych warzyw

Składniki:
  • 3 białe małe papryki (spiczaste)
  • 2 małe cukinie
  • 3 korzenie pietruszki
  • 2 kalarepy
  • 1 średniej wielkości seler
  • ok. 1 litra wody plus odrobinę do podlania warzyw
  • 0,5 szklanki napoju sojowego niesłodzonego
  • przyprawy: sól, pieprz, kurkuma, ziele angielskie, liść laurowy
  • 1 -2 łyżeczka oliwy
  • kilka łyżek ugotowanej ciecierzycy (w zależności od tolerancji i głodu)
  • kiełki słonecznika (opcjonalnie)
Przygotowanie:
  1. Warzywa umyć, obrać i pokroić na kawałki.
  2. Warzywa (oprócz cukinii) przełożyć do naczynia żaroodpornego i zalać niewielką ilością wody (aby warzywa nie przywarły do naczynia w trakcie pieczenia).
  3. Piekarnik rozgrzać do 180 st. C. Do rozgrzanego piekarnika wstawić warzywa podlane wodą, dodać kilka ziarenek ziela angielskiego i liść laurowy.
  4. Piec przez ok. 45 minut.
  5. Po tym czasie do warzyw dodać  pokrojoną na większe kawałki cukinię. Piec dalej przez około 30 minut.
  6. Po upieczeniu wyjąć z warzyw liść laurowy i ziele angielskie. Warzywa przełożyć do garnka, zalać wodą (około pół litra), dodać napój sojowy i zagotować. Doprawić do smaku.
  7. Następnie całość dokładnie zmiksować.
  8. Podawać z ciecierzycą i łyżeczką oliwy. Opcjonalnie posypać kiełkami słonecznika lub pestkami dyni / słonecznika.

Zupa ta jest dobrym posiłkiem dla osób zmagających się z zespołem jelita nadwrażliwego. 

 

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *