Zupa krem z białych warzyw
Zupę krem można zrobić właściwie z każdego warzywa. Wystarczy dodać ulubione przyprawy, odrobinę białka roślinnego i otrzymasz zdrowy, pełnowartościowy posiłek. Dodatkowo, przygotowanie takiej zupy jest niezwykle proste. Tym razem postanowiłam połączyć białe warzywa: paprykę, pietruszkę, kalarepę i seler z cukinią. Tak powstała smaczna i treściwa zupa.
Zupa krem z białych warzyw
Składniki:
-
3 białe małe papryki (spiczaste)
-
2 małe cukinie
-
3 korzenie pietruszki
-
2 kalarepy
-
1 średniej wielkości seler
-
ok. 1 litra wody plus odrobinę do podlania warzyw
-
0,5 szklanki napoju sojowego niesłodzonego
-
przyprawy: sól, pieprz, kurkuma, ziele angielskie, liść laurowy
-
1 -2 łyżeczka oliwy
-
kilka łyżek ugotowanej ciecierzycy (w zależności od tolerancji i głodu)
-
kiełki słonecznika (opcjonalnie)
Przygotowanie:
-
Warzywa umyć, obrać i pokroić na kawałki.
-
Warzywa (oprócz cukinii) przełożyć do naczynia żaroodpornego i zalać niewielką ilością wody (aby warzywa nie przywarły do naczynia w trakcie pieczenia).
-
Piekarnik rozgrzać do 180 st. C. Do rozgrzanego piekarnika wstawić warzywa podlane wodą, dodać kilka ziarenek ziela angielskiego i liść laurowy.
-
Piec przez ok. 45 minut.
-
Po tym czasie do warzyw dodać pokrojoną na większe kawałki cukinię. Piec dalej przez około 30 minut.
-
Po upieczeniu wyjąć z warzyw liść laurowy i ziele angielskie. Warzywa przełożyć do garnka, zalać wodą (około pół litra), dodać napój sojowy i zagotować. Doprawić do smaku.
-
Następnie całość dokładnie zmiksować.
-
Podawać z ciecierzycą i łyżeczką oliwy. Opcjonalnie posypać kiełkami słonecznika lub pestkami dyni / słonecznika.
Zupa ta jest dobrym posiłkiem dla osób zmagających się z zespołem jelita nadwrażliwego.