Portobello faszerowane kaszą gryczaną i tofu
Portobello faszerowane kaszą gryczaną i tofu, czyli jak przygotować pełnowartościowy i pyszny posiłek na kolację lub obiad. Przepis na portobello faszerowane kaszą, świetnie sprawdzi się na imprezach i spotkaniach towarzyskich. Kaszę gryczaną możesz wymienić na inną kaszę (jaglaną, perłową). Przyprawy możesz również modyfikować według własnych upodobań.
Składniki:
-
4 pieczarki portobello
-
100 g kaszy gryczanej
-
180 g tofu wędzonego
-
1 cebula szalotka
-
150 g cukinii
-
Przyprawy: pieprz, sól, kurkuma, płatki drożdżowe, papryka wędzona
Przygotowanie:
-
Kaszę gryczaną ugotować.
-
Tofu wędzone pokrojone w drobną kosteczkę poddusić na oliwie z szalotką, pieprzem, papryką wędzoną. Przełożyć do miseczki.
-
Cukinię drobno pokroić i poddusić na patelni z kaszą gryczaną z dodatkiem koncentratu, soli, pieprzu, kurkumy.
-
Faszerować pieczarki portobello, najpierw kaszą, a potem tofu (na wierzch). Można posypać płatkami drożdżowymi.
-
Zapiekać ok. 25 – 30 minut 180 stopniach.