Ciasto czekoladowe, wysokobiałkowe z ciecierzycą
Mąka z ciecierzycy to świetne źródło białka. I choć kojarzy się głównie z przygotowaniem wegańskich omletów, to okazuje się, że to również świetny produkt do przygotowania wysokobiałkowego deseru. Ciasto czekoladowe, wysokobiałkowe z ciecierzycą to propozycja idealna dla osób ćwiczących, choć skorzystać z niego mogą wszyscy, którzy lubią czekoladowe desery.
Składniki mokre:
-
240 g cukinii zmiksowanej
-
400 ml napoju sojowego bez cukru
-
2 łyżki masła orzechowego
-
200 – 250 ml wody (dla konsystencji)
-
15 ml octu
Składniki suche:
-
100 g mąki owsianej
-
100 g mąki ryżowej lub jaglanej
-
200 g mąki z ciecierzycy
-
180 g ksylitolu (lub więcej w zależności od upodobania)
-
35 g kakao
-
1 łyżeczka proszku do pieczenia
-
1 łyżeczka sody oczyszczonej
-
0,5 łyżeczki gumy ksantanowej (można bez, ale ciasto może się wtedy kruszyć)
-
szczypta soli
Składniki na polewę:
-
4 łyżki wiórek kokosowych
-
pół tabliczki czekolady gorzkiej
-
trochę napoju roślinnego lub wody dla konsystencji
Przygotowanie:
1. Składniki mokre wymieszać ze sobą, w osobnej misce składniki suche.
2. Połączyć wszystko i przelać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
3. Piec w 175 C przez około 50 minut (sprawdzić patyczkiem).
4. Składniki na polewę wrzucić do rondla, podgrzać, wymieszać i gotowe.
5. Polać ciasto polewą.