Szakszuka z twarożkiem z tofu i migdałów
Szakszuka, czyli aromatyczne danie z Bliskiego Wschodu, tym razem z twarożkiem z tofu i migdałów. Bazę do naszej szakszuki stanowi oczywiście papryka, cebula, przecier pomidorowy i aromatyczne przyprawy.
Bez odpowiednich dodatków, szakszuka w wersji roślinnej, nie będzie sycącym daniem. W oryginalnym przepisie pojawiają się jajka. W wersji roślinnej warto wzbogacić potrawę o źródło roślinnego białka. W e-booku “20 pomysłów na zdrowe roślinne śniadania” podzieliłyśmy się przepisem na szakszukę z ciecierzycą. Tym razem wersja z tofu w połączeniu z migdałami – w formie twarożka.
Przepis jest prosty i nie wymaga długiego czasu przygotowania.
Czego potrzebujesz do przygotowania?:
- 1/2 papryki czerwonej
- ½ czerwonej cebuli
- 1ząbek czosnku
- 1/2 papryczki chili (opcjonalnie)
- 1/4 łyżeczki kuminu
- ⅓ łyżeczki kurkumy
- ⅓ łyżeczki suszonej kolendry
- 1/2 łyżeczka słodkiej papryki
- ½ łyżeczki ostrej papryki
- 1 łyżka oliwy
- 3/4 szklanki passaty pomidorowej
- sól i pieprz do smaku
Twarożek z tofu i migdałów:
- 90 g tofu naturalnego
- 2 garści migdałów
- 2 łyżki płatków drożdżowych
- 2 łyżki soku z cytryny
- woda do konsystencji
- czosnek suszony (do smaku)
- sól (do smaku)
Dodatkowo:
- posiekana natka pietruszki
- marchewka
- ogórek
- rzodkiewka
Przygotowanie:
- Cebulę obierz i pokrój w piórka. czosnek drobno posiekaj (czosnek możesz również pokroić w plasterki – wg upodobań). Paprykę oczyść z nasion i pokrój w kostkę lub słupki. Papryczkę chili drobno posiekaj.
- W głębokiej patelni rozgrzej oliwę. Na rozgrzaną oliwę wrzuć przyprawy i na wolnym ogniu delikatnie podgrzej przyprawy do momentu aż zacznie unosić się aromat.
- Wrzuć pokrojone warzywa: cebulę, czosnek, chili oraz paprykę i chwilę podsmaż z przyprawami cały czas mieszając. Następnie zalej wszystko passatą pomidorową, wymieszaj, dopraw solą i przykryj. Duś na wolnym ogniu pod przykryciem około 6-8 minut.
- Przygotuj twarożek. Migdały zalej gorącą wodą na kilkanaście minut. Następnie zmiksuj z wodą, płatkami drożdżowymi i czosnkiem. Dodaj sok z cytryny, tofu rozgniecione widelcem i dopraw solą. Dokładnie wymieszaj. W razie potrzeby dodaj trochę wody.
- Twarożek nałóż na szakszukę. Szakszukę przed podaniem obficie posyp posiekaną natką pietruszki. Dodaj pokrojone świeże warzywa.
- Podawaj z pieczywem. Najlepiej smakuje na ciepło!
*Twarożek możesz również wykorzystać na kanapki czy do wrapów z warzywami.