chipsy_z_ciecierzycy
Przepisy

Chipsy z mąki z ciecierzycy

Chipsy z mąki z ciecierzycy to nasza propozycja na pyszną i zdrową przekąskę, nie tylko na Sylwestrową noc. Idealne jako dodatek do sałatki, hummusów czy past warzywnych. Chipsy z mąki z ciecierzycy przygotowujesz dokładnie tak jak wegański omlet, jedynie zamiast smażyć na patelni, pieczesz je w piekarniku.

Do przygotowania chipsów potrzebujesz mąki z ciecierzycy, ulubionych przypraw, wody i odrobiny oleju. To idealny przepis dla zabieganych i wielbicieli przekąsek. Wystarczy kilka minut 🙂

Składniki:

  • 1/2 szklanki mąki z ciecierzycy (dobrze zmielonej, w razie potrzeby przesiej mąkę przed wymieszaniem jej z pozostałymi składnikami)
  • 1/2 szklanki wody
  • 2-3 łyżeczki przyprawy czosnek z bazylią i pomidorami
  • 2-3 łyżeczki cebuli w proszku (zmielonej)
  • 2 łyżeczki papryki ostrej (opcjonalnie)
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 2 łyżeczki płatków drożdżowych
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
Przygotowanie:
  • Mąkę wymieszaj z przyprawami. Dodaj odrobinę soli i pieprzu.
  • Dodaj wodę i olej i ponownie wymieszaj. Ciasto będzie dosyć gęste.
  • Piekarnik rozgrzej do 200 st. C (funkcja grill).
  • Ciasto przelej na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i rozprowadź je na całej powierzchni przy pomocy wypukłej części łyżki. Im cieniej rozprowadzisz ciasto, tym bardziej chrupiące wyjdą chipsy. Z wierzchu posyp odrobinę gruboziarnistą solą.
  • Wstaw ciasto na najwyższą półkę piekarnika i piecz 7-9 minut. Czas pieczenia zależy od Twojego piekarnika oraz grubości ciasta. Im cieniej rozsmarujesz ciasto, tym szybciej się ono upiecze. Dlatego ważne jest, abyś zaglądał do piekarnika, tak aby ciasto nie zapiekło się zbyt mocno.
  • Po upieczeniu pokrój na dowolne kawałki.
  • Możesz podawać z sosami: pomidorowym, bazyliowym lub z hummusem

W tym przepisie przyprawy możesz wymienić na dowolne. Świetnie sprawdzi się tu: suszony czosnek, oregano, papryka wędzona, rozmaryn.

A jeżeli potrzebujesz dodatkowych inspiracji na szybkie przekąski, koniecznie zajrzyj do tego wpisu.

 

One Comment

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *