Foliany i kwas foliowy – co warto wiedzieć
Foliany to grupa związków określanych jako witamina B9. W naszej diecie występują one w formie syntetycznej (kwas foliowy), oraz naturalnej dostępnej z żywności. Foliany są niezbędne w tworzeniu DNA, do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego oraz procesów krwiotwórczych. Są szczególnie ważnym składnikiem w czasie ciąży, odpowiedni status folianów w organizmie redukuje powstawanie wad układu nerwowego u płodu.
Aktualizacja: 8.06.2024
Foliany w naszej diecie występują one w formie syntetycznej (kwas foliowy), oraz naturalnej dostępnej z żywności (tetrahydrofolian, THF) lub suplementów diety (metylotetrahydrofolian (5-MTHF).
Prawidłowo przebiegający cykl przemian metabolicznych folianów odpowiada za prawidłowość takich procesów, jak:
- Biosynteza puryn i pirymidyn (są one są niezbędnymi składnikami kwasów nukleinowych DNA i RNA),
- Przemiany homocysteiny (zwiększenie stężenia homocysteiny jest to czynnik ryzyka chorób układu sercowo-naczyniowego, chorób neurodegeneracyjnych oraz ma niekorzystny wpływ na przebieg ciąży),
- Metylację DNA, RNA, histonów – to przekłada się m.in. na prawidłowe różnicowanie komórek, ekspresję genów i stabilność genomu.
Zapotrzebowanie na foliany (RE) w odniesieniu do wieku i stanu fizjologicznego:
Grupa (płeć, wiek, lata) | Równoważnik folianów μg/dobę (AI lub RDA) |
---|---|
Niemowlęta 0–6 miesięcy 7–11 miesięcy | 65 (AI) 80 (AI) |
Dzieci 1–3 4–6 7–9 | 150 (RDA) 200 (RDA) 300 (RDA) |
Chłopcy 10–12 13–15 16–18 Dziewczęta 10–12 13–15 16–18 | 300 (RDA) 400 (RDA) 400 (RDA) 300 (RDA) 400 400 |
Mężczyźni ≥ 19 Kobiety ≥ 19 | 400 400 |
Ciąża < 19 ≥ 19 Laktacja < 19 ≥ 19 | 600 600 500 500 |
Foliany w diecie roślinnej
Roślinne źródła folianów w diecie roślinnej to m.in.:
- Zielone warzywa i liściaste, np. szpinak, jarmuż, sałata, rukola, kapusta, brokuł, szparagi, kalafior itp.
- Rośliny strączkowe, np.: fasola, soczewica, groch, ciecierzyca.
- Produkty pełnoziarniste, np. brązowy ryż, owies, pełnoziarnisty chleb, makaron pełnoziarnisty.
- Owoce np. pomarańcze, banany, awokado, melony, truskawki.
- Orzechy i nasiona np. orzechy włoskie, orzechy laskowe, nasiona słonecznika, nasiona chia.
Biorąc pod uwagę tak szeroką dostępność folianów w diecie, w urozmaiconej diecie roślinnej nie powinno być problemu z pokryciem zapotrzebowania na foliany. Weganie zazwyczaj odznaczają się wyższym spożyciem kwasu foliowego w porównaniu z osobami jedzącymi mięso, a także wegetarianami.
O suplementacji w czasie ciąży przeczytasz w tym artykule.
Biodostępność kwasu foliowego z diety
Jednak trzeba przy tym pamiętać o co najmniej dwóch rzeczach: po 1. zawartość folianów w żywności może zostać w znacznym stopniu zredukowana podczas procesu produkcji, przetwarzania i przechowywania żywności. Przykładowo podczas pozyskiwania mąki straty składników odżywczych sięgają nawet 90%, podczas obróbki termicznej w domu – 50–80%. Przechowywanie produktów w domu czy w sklepie (bardzo często rośliny zielone leżą w wysokim nasłonecznieniu lub pod reflektorami) oraz transport także przyczyniają się do dużych strat. Syntetyczny kwas foliowy ma wyższą stabilność.
Jednak trzeba przy tym pamiętać o co najmniej dwóch rzeczach: po 1. zawartość folianów w żywności może zostać w znacznym stopniu zredukowana podczas procesu produkcji, przetwarzania i przechowywania żywności. Przykładowo podczas pozyskiwania mąki straty składników odżywczych sięgają nawet 90%, podczas obróbki termicznej w domu – 50–80%. Przechowywanie produktów w domu czy w sklepie (bardzo często rośliny zielone leżą w wysokim nasłonecznieniu lub pod reflektorami) oraz transport także przyczyniają się do dużych strat. Syntetyczny kwas foliowy ma wyższą stabilność.
Jednak trzeba przy tym pamiętać o co najmniej dwóch rzeczach: po 1. zawartość folianów w żywności może zostać w znacznym stopniu zredukowana podczas procesu produkcji, przetwarzania i przechowywania żywności. Przykładowo podczas pozyskiwania mąki straty składników odżywczych sięgają nawet 90%, podczas obróbki termicznej w domu – 50–80%. Przechowywanie produktów w domu czy w sklepie (bardzo często rośliny zielone leżą w wysokim nasłonecznieniu lub pod reflektorami) oraz transport także przyczyniają się do dużych strat. Syntetyczny kwas foliowy ma wyższą stabilność.
Czym jest w ogóle kwas foliowy i jaka jest różnica pomiędzy nim a formą aktywną?
Czym jest w ogóle kwas foliowy (kwas pteroilomonoglutaminowy) i jaka jest różnica pomiędzy nim a formą aktywną? Kwas foliowy jest syntetycznym związkiem występującym w suplementach diety a także produktach wzbogacanych. Nie występuje naturalnie w żywności. Po zaabsorbowaniu z jelit w organizmie w cyklu przemian przekształcany jest do aktywnej formy – 5-metylotetrahydrofolianu (5-MTHF).
Przekształcenie kwasu foliowego do 5-MTHF w organizmie przebiega przy udziale enzymu reduktaza metylenotetrahydrofolianowa (MTHFR). Ten enzym jest niezbędny do metabolizmu aminokwasu metioniny, kwasu foliowego, DNA, RNA, a także do produkcji białek. Jednak wydajność tego enzymu nie zawsze jest efektywna ze względu na występujące polimorfizmy enzymu MTHFR.
Niektóre dane donoszą, że nawet u połowy populacji polskiej może występować któryś z polimorfizmów MTHFR, przez co przekształcanie kwasu foliowego do formy aktywnej może być zmniejszone od 30 do aż o 70% (w zależności od rodzaju polimorfizmu).
Konsekwencją niskiej aktywności enzymu MTHFR jest nieefektywna produkcja aktywnego 5-MTHF i wzrost czynników ryzyka związanych z nieprawidłowym przebiegiem cyklu kwasu foliowego w organizmie, co jak już wiesz ma wpływ na zaburzenia metylacji i inne cykle (m.in. przemian homocysteiny). Zwiększone stężenie homocysteiny, co może przyczyniać się do nadprodukcji reaktywnych form tlenu i rozwoju stresu oksydacyjnego. Może to prowadzić do zwiększonego ryzyka chorób układu krążenia, a także chorób neurodegeneracyjnych.
Ponieważ prawidłowo przebiegająca metylacja kwasów nukleinowych i białek jest procesem niezbędnym do prawidłowego rozwoju zarodka i płodu i tym samym zapobiegania wadom płodu, zmniejszona aktywność enzymu MTHFR wpływa na zwiększone ryzyko poronień u kobiet. Ponadto może zaburzać proces spermatogenezy u mężczyzn.
Różnica pomiędzy syntetycznym kwasem foliowym, a jego aktywną formą jest taka, że jego aktywna forma nie musi ulegać redukcji w organizmie i może być od razu wykorzystana w procesach biochemicznych. Redukcja formy nieaktywnej uzależniona jest od pracy enzymów (reduktazę dihydrofolianową DHFR i wspomniany wcześniej MTHFR), których wydajność może być osłabiona przez występujące polimorfizmy.
Obserwacje wśród kobiet ciężarnych oraz karmiących suplementujących 5-MTHF wskazują na szybsze zwiększenie stężenia folianów zarówno w surowicy, jak i w erytrocytach po zastosowaniu tej formy w porównaniu do kwasu foliowego.
Kwas foliowy a witamina B12
Kolejnym problemem, na który trzeba zwrócić uwagę może być niedobór składników, które są niezbędne do właściwego przebiegu cyklu przemiany folianów i homocysteiny w organizmie – choliny, witaminy B12, B6 i cynku. Szczególnie istotne znaczenie ma witamina B12, gdyż wśród osób na dietach roślinnych występuje zwiększone ryzyko jej niedoboru (głównie ze względu na nieświadomość żywieniową). W przypadku niedoborów witaminy B12 w diecie przemiana 5-methyloTHF do THF jest nieefektywna, co może prowadzić do zaburzeń syntezy DNA i syntezy czerwonych krwinek oraz wzrostu stężenia homocysteiny.
W przypadku niedoboru B12 suplementacja wyższych dawek kwasu foliowego nie jest efektywna, bo tylko zamaskuje niedobór tej witaminy. Jest to tzw. „pułapka folianowa”. Mówimy o niej kiedy organizm ma odpowiednią ilość kwasu foliowego (folianów), ale z powodu niedoboru witaminy B12, foliany te nie mogą być właściwie wykorzystywane. B12 jest bowiem niezbędna do przekształcenia 5-MTHF z powrotem do THF. W rezultacie, 5-MTHF kumuluje się w organizmie, a foliany nie mogą być efektywnie wykorzystane do syntezy DNA. To prowadzi do zakłócenia procesu tworzenia nowych komórek, co jest szczególnie szkodliwe dla szybko dzielących się komórek, takich jak te w szpiku kostnym.
W dodatku zwiększona ilość folianów prowadzi to do zamaskowania niektórych objawów niedoboru B12 (zwłaszcza tych związanych z anemią, bo zwiększenie kwasu foliowego zwiększy produkcję krwinek czerwonych) i zakłócenia procesów metabolicznych zależnych od B12 (redukcji homocysteiny i dalszych przemian). To w konsekwencji będzie prowadzić do zaburzeń neurologicznych.
Ponadto suplementowanie dużych dawek kwasu foliowego hamuje aktywność enzymu DHFR, powoduje namnażanie się niezmetabolizowanego kwasu foliowego i tym samym również zaburza metylację. Podawanie aktywnej formy kwasu foliowego nie spowoduje takich problemów, bo obraz krwinek czerwonych w wynikach badań nie będzie się poprawiał.
Kwas foliowy w czasie ciąży i laktacji
Kwas foliowy ma ogromne znaczenie w przebiegu zdrowej ciąży. M.in.:
- Zapobiega wadom cewy nerwowej – cewa nerwowa to struktura, z której rozwija się mózg i kręgosłup dziecka. Kwas foliowy pomaga zapobiegać poważnym wadom w tym obszarze, takim jak rozszczep kręgosłupa i bezmózgowie.
- Kwas foliowy wspiera podział i wzrost komórek oraz syntezę DNA – jest to kluczowy proces dla rozwijającego się płodu.
- Zapobiega rozwojowi anemii – anemia spowodowana niedoborem kwasu foliowego jest nazywana anemią megaloblastyczną (występuje też przy niedoborach witaminy B12). Charakteryzuje się ona tym, że w szpiku kostnym i we krwi obwodowej występują duże, niedojrzałe krwinki czerwone, zwane megaloblastami.
Jakie są rekomendacje w sprawie suplementacji kwasem foliowym w czasie ciąży i laktacji?
Syntetyczny kwas foliowy był zalecanym składnikiem suplementów i leków dla kobiet ciężarnych i starających się o ciążę przez wiele lat, jednak obecnie coraz więcej wyników badań wskazuje na korzyści z zastosowania jego aktywnej formy – 5-metylotetrahydrofolianu (5-MTHF). Stosowanie aktywnej formy kwasu foliowego (5MTHF) w porównaniu do stosowania kwasu foliowego wnosi sporo korzyści m.in.:
- forma aktywna charakteryzuje się wyższą biodostępnością i aktywnością fizjologiczną oraz większym tempem wysycenia organizmu folianami,
- nie musi być przekształcana w organizmie dzięki czemu zapobiega gromadzeniu się niezmetabolizowanego kwasu foliowego,
- ponieważ omija reakcje redukcji przy udziale enzymów, jest bardziej efektywna również w poprawie statusu folianów w organizmie osób z polimorfizmami enzymu MTHFR,
- nie maskuje niedoborów B12.
W 2024 roku ukazały się zaktualizowane zalecenia Polskiego Towarzystwa Ginekologów i Położników w sprawie suplementacji w czasie ciąży oraz laktacji.
Według nich:
- Kobietom w okresie okołokoncepcyjnym zaleca się suplementację 400 μg 5-MTHF oraz 400 μg kwasu foliowego/dzień; kobietom przygotowującym się do ciąży zaleca się suplementację folianami co najmniej na 12 tygodni przed planowaną ciążą.
- Kobietom w ciąży oraz podczas laktacji zaleca się suplementację 800 μg 5-MTHF/dzień.
- U kobiet z BMI >30 kg/m2 po oznaczeniu poziomu folianóww poniżej 28 nmol/l zaleca się suplementację 5 mg/dobę folianów w połączeniu z mio-inozytolem (1000 mg) maksymalnie do 12 tc.
- U kobiet, które urodziły wcześniej dziecko z wadą cewy nerwowej zaleca się suplementację 5 mg/dzień folianów.
Ponadto nie jest zalecane rutynowe oznaczanie polimorfizmów genu MTHFR u kobiet planujących ciążę oraz ciężarnych.
Jak unikać niedoborów kwasu foliowego w diecie (roślinnej)?
- Zrównoważona dieta – spożywaj różnorodne produkty bogate w foliany (m.in. zielone warzywa, owoce, orzechy, strączki i produkty pełnoziarniste).
- Suplementuj foliany w przygotowaniu do ciąży, w okresie ciąży i laktacji. Pamiętaj w tym czasie również o suplementacji witaminą B12.
- Monitoruj stężenie kwasu foliowego we krwi, jeżeli chcesz mieć pewność, że nie cierpisz na niedobór. Normy poziomu kwasu foliowego w organizmie mogą się różnić w zależności od laboratorium, najczęściej normy kwasu foliowego we krwi mieszczą się w przedziale od 7 do 26 nmol/l (3,1-12 μg/l), w erytrocytach od 520 do 1600 nmol/l (235-721 μg/l). Wartości mogą się różnić w zależności od płci, wieku i stanu zdrowia. Pamiętaj, aby oznaczyć przy tym poziom homocysteiny i witaminy B12.
Bibliografia
Davey GK, Spencer EA, Appleby PN, Allen NE, Knox KH, Key TJ. EPIC–Oxford:lifestyle characteristics and nutrient intakes in a cohort of 33 883 meat-eaters and 31 546 non meat-eaters in the UK. Public Health Nutrition. 2003;6(3):259-268. doi:10.1079/PHN2002430
Jarosz M., Rychlik E., Stoś K., Charzewska J. [red.]: Normy żywienia dla populacji Polski i ich zastosowanie, Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – Państwowy Zakład Higieny (NIZP-PZH), Warszawa; 2020.
Cieślik E., Kościej A., Kwas foliowy – występowanie i znaczenie, Probl Hig Epidemiol 2012, 93(1): 1-7.
Mrozikiewicz A.S., Opoń D.B., Drews K., Kaczmarek P., Wielgoś M., Sieroszewski P.. Stanowisko Ekspertów Polskiego Towarzystwa Ginekologów i Położników w zakresie suplementacji aktywnych folianów, choliny i witamin B6 i B12 w okresie przedkoncepcyjnym, ciąży i połogu. 2024, dostęp 3.06.2024 https://www.ptgin.pl/sites/scm/files/2024-03/Foliany%20-%20Stanowisko%20Ekspert%C3%B3w%20PTGiP%20-%20final.pdf
Zarembska E, Ślusarczyk K, Wrzosek M. The Implication of a Polymorphism in the Methylenetetrahydrofolate Reductase Gene in Homocysteine Metabolism and Related Civilisation Diseases. Int J Mol Sci. 2023 Dec 22;25(1):193. doi: 10.3390/ijms25010193. PMID: 38203363; PMCID: PMC10779094.