Kwas_foliowy_źródła_w_diecie_i_znaczenie
Artykuły,  Składniki odżywcze w diecie roślinnej

Foliany i kwas foliowy – co warto wiedzieć

Foliany to grupa związków określanych jako witamina B9. W naszej diecie występują one w formie syntetycznej (kwas foliowy), oraz naturalnej dostępnej z żywności. Foliany są niezbędne w tworzeniu DNA, do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego oraz procesów krwiotwórczych. Są szczególnie ważnym składnikiem w czasie ciąży, odpowiedni status folianów w organizmie redukuje powstawanie wad układu nerwowego u płodu.

Aktualizacja: 8.06.2024

Foliany w naszej diecie występują one w formie syntetycznej (kwas foliowy), oraz naturalnej dostępnej z żywności (tetrahydrofolian, THF) lub suplementów diety (metylotetrahydrofolian (5-MTHF).

Prawidłowo przebiegający cykl przemian metabolicznych folianów odpowiada za prawidłowość takich procesów, jak:

  • Biosynteza puryn i pirymidyn (są one są niezbędnymi składnikami kwasów nukleinowych DNA i RNA),
  • Przemiany homocysteiny (zwiększenie stężenia homocysteiny jest to czynnik ryzyka chorób układu sercowo-naczyniowego, chorób neurodegeneracyjnych oraz ma niekorzystny wpływ na przebieg ciąży),
  • Metylację DNA, RNA, histonów – to przekłada się m.in. na prawidłowe różnicowanie komórek, ekspresję genów i stabilność genomu.

Zapotrzebowanie na foliany (RE)  w odniesieniu do wieku i stanu fizjologicznego:

Grupa (płeć, wiek, lata)Równoważnik folianów μg/dobę (AI lub RDA)
Niemowlęta
0–6 miesięcy 
7–11 miesięcy

65 (AI)
80 (AI)
Dzieci
1–3
4–6
7–9

150 (RDA)
200 (RDA)
300 (RDA)
Chłopcy
10–12
13–15
16–18
Dziewczęta
10–12
13–15
16–18

300 (RDA)
400 (RDA)
400 (RDA)

300  (RDA)
400
400
Mężczyźni ≥ 19
Kobiety ≥ 19
400
400
Ciąża
< 19
≥ 19
Laktacja
< 19
≥ 19

600
600

500
500
Według Jarosz M., Rychlik E., Stoś K., Charzewska J. [red.]: Normy żywienia dla populacji Polski i ich zastosowanie, Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – Państwowy Zakład Higieny (NIZP-PZH), Warszawa; 2020

Foliany w diecie roślinnej

Roślinne źródła folianów w diecie roślinnej to m.in.:

  • Zielone warzywa i liściaste, np.  szpinak, jarmuż, sałata, rukola, kapusta, brokuł, szparagi, kalafior itp.
  • Rośliny strączkowe, np.: fasola, soczewica, groch, ciecierzyca.
  • Produkty pełnoziarniste, np. brązowy ryż, owies, pełnoziarnisty chleb, makaron pełnoziarnisty.
  • Owoce np. pomarańcze, banany, awokado, melony, truskawki.
  • Orzechy i nasiona np. orzechy włoskie, orzechy laskowe, nasiona słonecznika, nasiona chia.

Biorąc pod uwagę tak szeroką dostępność folianów w diecie, w urozmaiconej diecie roślinnej nie powinno być problemu z pokryciem zapotrzebowania na foliany. Weganie zazwyczaj odznaczają się wyższym spożyciem kwasu foliowego w porównaniu z osobami jedzącymi mięso, a także wegetarianami. 

O suplementacji w czasie ciąży przeczytasz w tym artykule.

Biodostępność kwasu foliowego z diety

Jednak trzeba przy tym pamiętać o co najmniej dwóch rzeczach: po 1. zawartość folianów w żywności może zostać w znacznym stopniu zredukowana podczas procesu produkcji, przetwarzania i przechowywania żywności. Przykładowo podczas pozyskiwania mąki straty składników odżywczych sięgają nawet 90%, podczas obróbki termicznej w domu – 50–80%. Przechowywanie produktów w domu czy w sklepie (bardzo często rośliny zielone leżą w wysokim nasłonecznieniu lub pod reflektorami) oraz transport także przyczyniają się do dużych strat. Syntetyczny kwas foliowy ma wyższą stabilność.

Jednak trzeba przy tym pamiętać o co najmniej dwóch rzeczach: po 1. zawartość folianów w żywności może zostać w znacznym stopniu zredukowana podczas procesu produkcji, przetwarzania i przechowywania żywności. Przykładowo podczas pozyskiwania mąki straty składników odżywczych sięgają nawet 90%, podczas obróbki termicznej w domu – 50–80%. Przechowywanie produktów w domu czy w sklepie (bardzo często rośliny zielone leżą w wysokim nasłonecznieniu lub pod reflektorami) oraz transport także przyczyniają się do dużych strat. Syntetyczny kwas foliowy ma wyższą stabilność.

Jednak trzeba przy tym pamiętać o co najmniej dwóch rzeczach: po 1. zawartość folianów w żywności może zostać w znacznym stopniu zredukowana podczas procesu produkcji, przetwarzania i przechowywania żywności. Przykładowo podczas pozyskiwania mąki straty składników odżywczych sięgają nawet 90%, podczas obróbki termicznej w domu – 50–80%. Przechowywanie produktów w domu czy w sklepie (bardzo często rośliny zielone leżą w wysokim nasłonecznieniu lub pod reflektorami) oraz transport także przyczyniają się do dużych strat. Syntetyczny kwas foliowy ma wyższą stabilność.

Czym jest w ogóle kwas foliowy i jaka jest różnica pomiędzy nim a formą aktywną?

Czym jest w ogóle kwas foliowy (kwas pteroilomonoglutaminowy) i jaka jest różnica pomiędzy nim a formą aktywną? Kwas foliowy jest syntetycznym związkiem występującym w suplementach diety a także produktach wzbogacanych. Nie występuje naturalnie w żywności. Po zaabsorbowaniu z jelit w organizmie w cyklu przemian przekształcany jest do aktywnej formy – 5-metylotetrahydrofolianu (5-MTHF).

Przekształcenie kwasu foliowego do 5-MTHF w organizmie przebiega przy udziale enzymu reduktaza metylenotetrahydrofolianowa (MTHFR). Ten enzym jest  niezbędny do metabolizmu aminokwasu metioniny, kwasu foliowego, DNA, RNA, a także do produkcji białek. Jednak wydajność tego enzymu nie zawsze jest efektywna ze względu na występujące polimorfizmy enzymu MTHFR.  

Niektóre dane donoszą, że nawet u połowy populacji polskiej może występować któryś z polimorfizmów MTHFR, przez co przekształcanie kwasu foliowego do formy aktywnej może być zmniejszone od 30 do aż o 70% (w zależności od rodzaju polimorfizmu). 

Konsekwencją niskiej aktywności enzymu MTHFR jest nieefektywna produkcja aktywnego 5-MTHF i wzrost czynników ryzyka związanych z nieprawidłowym przebiegiem cyklu kwasu foliowego w organizmie, co jak już wiesz ma wpływ na zaburzenia metylacji i inne cykle (m.in. przemian homocysteiny). Zwiększone stężenie homocysteiny, co może przyczyniać się do nadprodukcji reaktywnych form tlenu i rozwoju stresu oksydacyjnego. Może to prowadzić do zwiększonego ryzyka chorób układu krążenia, a także chorób neurodegeneracyjnych.

Ponieważ prawidłowo przebiegająca metylacja kwasów nukleinowych i białek jest procesem niezbędnym do prawidłowego rozwoju zarodka i płodu i tym samym zapobiegania wadom płodu, zmniejszona aktywność enzymu MTHFR wpływa na zwiększone ryzyko poronień u kobiet. Ponadto może zaburzać proces spermatogenezy u mężczyzn.

Różnica pomiędzy syntetycznym kwasem foliowym, a jego aktywną formą jest taka, że jego aktywna forma nie musi ulegać redukcji w organizmie i może być od razu wykorzystana w procesach biochemicznych. Redukcja formy nieaktywnej uzależniona jest od pracy enzymów (reduktazę dihydrofolianową DHFR i wspomniany wcześniej MTHFR), których wydajność może być osłabiona przez występujące polimorfizmy.

Obserwacje wśród kobiet ciężarnych oraz karmiących suplementujących 5-MTHF wskazują na  szybsze zwiększenie stężenia folianów zarówno w surowicy, jak i w erytrocytach po zastosowaniu tej formy w porównaniu do kwasu foliowego.

Kwas foliowy a witamina B12

Kolejnym problemem, na który trzeba zwrócić uwagę  może być niedobór składników, które są niezbędne do właściwego przebiegu cyklu przemiany folianów i homocysteiny w organizmie – choliny, witaminy B12, B6 i cynku. Szczególnie istotne znaczenie ma witamina B12, gdyż wśród osób na dietach roślinnych występuje zwiększone ryzyko jej niedoboru (głównie ze względu na nieświadomość żywieniową). W przypadku niedoborów witaminy B12 w diecie przemiana 5-methyloTHF do THF jest nieefektywna, co może prowadzić do zaburzeń syntezy DNA i syntezy czerwonych krwinek oraz wzrostu stężenia homocysteiny. 

W przypadku niedoboru B12 suplementacja wyższych dawek kwasu foliowego nie jest  efektywna, bo tylko zamaskuje niedobór tej witaminy. Jest to tzw. „pułapka folianowa”. Mówimy o niej kiedy organizm ma odpowiednią ilość kwasu foliowego (folianów), ale z powodu niedoboru witaminy B12, foliany te nie mogą być właściwie wykorzystywane. B12 jest bowiem niezbędna do przekształcenia 5-MTHF z powrotem do THF. W rezultacie, 5-MTHF kumuluje się w organizmie, a foliany nie mogą być efektywnie wykorzystane do syntezy DNA. To prowadzi do zakłócenia procesu tworzenia nowych komórek, co jest szczególnie szkodliwe dla szybko dzielących się komórek, takich jak te w szpiku kostnym. 

W dodatku zwiększona ilość folianów prowadzi to do zamaskowania niektórych objawów niedoboru B12 (zwłaszcza tych związanych z anemią, bo zwiększenie kwasu foliowego zwiększy produkcję krwinek czerwonych) i zakłócenia procesów metabolicznych zależnych od B12 (redukcji homocysteiny i dalszych przemian). To w konsekwencji będzie prowadzić do zaburzeń neurologicznych.

Ponadto suplementowanie dużych dawek kwasu foliowego hamuje aktywność enzymu DHFR, powoduje namnażanie się niezmetabolizowanego kwasu foliowego i tym samym również zaburza metylację. Podawanie aktywnej formy kwasu foliowego nie spowoduje takich problemów, bo obraz krwinek czerwonych w wynikach badań nie będzie się poprawiał.

Kwas foliowy w czasie ciąży i laktacji

Kwas foliowy ma ogromne znaczenie w przebiegu zdrowej ciąży. M.in.:

  • Zapobiega wadom cewy nerwowej – cewa nerwowa to struktura, z której rozwija się mózg i kręgosłup dziecka. Kwas foliowy pomaga zapobiegać poważnym wadom w tym obszarze, takim jak rozszczep kręgosłupa i bezmózgowie.
  • Kwas foliowy wspiera podział i wzrost komórek oraz syntezę DNA – jest to kluczowy proces dla rozwijającego się płodu.
  • Zapobiega rozwojowi anemii – anemia spowodowana niedoborem kwasu foliowego jest nazywana anemią megaloblastyczną (występuje też przy niedoborach witaminy B12). Charakteryzuje się ona tym, że w szpiku kostnym i we krwi obwodowej występują duże, niedojrzałe krwinki czerwone, zwane megaloblastami.

Jakie są rekomendacje w sprawie suplementacji kwasem foliowym w czasie ciąży i laktacji?

Syntetyczny kwas foliowy był zalecanym składnikiem suplementów i leków dla kobiet ciężarnych i starających się o ciążę przez wiele lat, jednak obecnie coraz więcej wyników badań wskazuje na korzyści z zastosowania jego aktywnej formy – 5-metylotetrahydrofolianu (5-MTHF). Stosowanie aktywnej formy kwasu foliowego (5MTHF) w porównaniu do stosowania kwasu foliowego wnosi sporo korzyści m.in.:

  • forma aktywna  charakteryzuje się wyższą biodostępnością i aktywnością fizjologiczną oraz większym tempem wysycenia organizmu folianami,
  • nie musi być przekształcana w organizmie dzięki czemu zapobiega gromadzeniu się niezmetabolizowanego kwasu foliowego,
  • ponieważ omija reakcje redukcji przy udziale enzymów, jest bardziej efektywna również w poprawie  statusu folianów w organizmie osób z polimorfizmami enzymu MTHFR,
  • nie maskuje niedoborów B12.

W 2024 roku ukazały się zaktualizowane zalecenia Polskiego Towarzystwa Ginekologów i Położników w sprawie suplementacji w czasie ciąży oraz laktacji. 

Według nich:

  • Kobietom w okresie okołokoncepcyjnym zaleca się suplementację 400 μg 5-MTHF oraz 400 μg kwasu foliowego/dzień; kobietom przygotowującym się do ciąży zaleca się suplementację folianami co najmniej na 12 tygodni przed planowaną ciążą. 
  • Kobietom w ciąży oraz podczas laktacji zaleca się suplementację 800 μg 5-MTHF/dzień.
  • U kobiet z BMI >30 kg/m2 po oznaczeniu poziomu folianóww poniżej 28 nmol/l zaleca się suplementację 5 mg/dobę folianów w połączeniu z mio-inozytolem (1000 mg) maksymalnie do 12 tc.
  • U kobiet, które urodziły wcześniej dziecko z wadą cewy nerwowej zaleca się suplementację 5 mg/dzień folianów.

Ponadto nie jest zalecane rutynowe oznaczanie polimorfizmów genu MTHFR u kobiet planujących ciążę oraz ciężarnych.

Jak unikać niedoborów kwasu foliowego w diecie (roślinnej)?

  • Zrównoważona dieta – spożywaj różnorodne produkty bogate w foliany (m.in. zielone warzywa, owoce, orzechy, strączki i produkty pełnoziarniste).
  • Suplementuj foliany w przygotowaniu do ciąży, w okresie ciąży i laktacji. Pamiętaj w tym czasie również o suplementacji witaminą B12.
  • Monitoruj stężenie kwasu foliowego we krwi, jeżeli chcesz mieć pewność, że nie cierpisz na niedobór. Normy poziomu kwasu foliowego w organizmie mogą się różnić w zależności od laboratorium, najczęściej normy kwasu foliowego we krwi mieszczą się w przedziale od 7 do 26 nmol/l (3,1-12 μg/l), w erytrocytach od 520 do 1600 nmol/l (235-721 μg/l). Wartości mogą się różnić w zależności od płci, wieku i stanu zdrowia. Pamiętaj, aby oznaczyć przy tym poziom homocysteiny i witaminy B12.

Bibliografia

Davey GK, Spencer EA, Appleby PN, Allen NE, Knox KH, Key TJ. EPIC–Oxford:lifestyle characteristics and nutrient intakes in a cohort of 33 883 meat-eaters and 31 546 non meat-eaters in the UK. Public Health Nutrition. 2003;6(3):259-268. doi:10.1079/PHN2002430

Jarosz M., Rychlik E., Stoś K., Charzewska J. [red.]: Normy żywienia dla populacji Polski i ich zastosowanie, Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – Państwowy Zakład Higieny (NIZP-PZH), Warszawa; 2020.

Cieślik E., Kościej A., Kwas foliowy – występowanie i znaczenie, Probl Hig Epidemiol 2012, 93(1): 1-7.

Mrozikiewicz A.S., Opoń D.B., Drews K., Kaczmarek P., Wielgoś M., Sieroszewski P.. Stanowisko Ekspertów Polskiego Towarzystwa Ginekologów i Położników w zakresie suplementacji aktywnych folianów, choliny i witamin B6 i B12 w okresie przedkoncepcyjnym, ciąży i połogu. 2024, dostęp 3.06.2024 https://www.ptgin.pl/sites/scm/files/2024-03/Foliany%20-%20Stanowisko%20Ekspert%C3%B3w%20PTGiP%20-%20final.pdf

Zarembska E, Ślusarczyk K, Wrzosek M. The Implication of a Polymorphism in the Methylenetetrahydrofolate Reductase Gene in Homocysteine Metabolism and Related Civilisation Diseases. Int J Mol Sci. 2023 Dec 22;25(1):193. doi: 10.3390/ijms25010193. PMID: 38203363; PMCID: PMC10779094.

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *