czy_warto_pic_zakwas_z_buraka_
Artykuły,  Ciekawostki

Czy warto pić zakwas z buraka?

Czy warto pić zakwas z buraka? Oczywiście, że tak. Warto również jeść wszelkiego rodzaju kiszonki i zakwasy są jak najbardziej ok! 

Kiszonki zawierają bakterie kwasu mlekowego (probiotyczne). Te w jelicie cienkim wytwarzają krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe (m.in. mlekowy, propionowy, masłowy itp.). Kwasy te wpływają na obniżenie pH środowiska i hamowanie namnażania się bakterii patogennych. Ponadto bakterie kwasu mlekowego zdolne są do produkcji w jelitach niektórych witamin z grupy B (ale nie witaminy B12!) oraz do zwiększania biodostępności innych składników ze światła jelita (m.in. żelaza, cynku, wapnia).

Czy zakwas z buraków będzie dobrym źródłem żelaza?

Buraki nie mają jakoś super dużo żelaza na porcję produktu – 0,8 mg na 100 g. W dodatku jest to żelazo niehemowe, więc przyswajalność jest niska. Jednak zakwas buraczany (tak, jak inne kiszone produkty) może poprawić biodostępność tego składnika. Wytworzony kwas mlekowy bowiem wspomaga rozpad fitynianów z produktów roślinnych (czyli kompleksów żelazo-kwas fitynowy, przez które żelazo jest trudno dostępne dla naszego organizmu). Dzięki rozpadowi fitynianów żelazo niehemowe przyswaja się lepiej.

Dodatkowo zakwas zawiera kwas foliowy, który ma działanie krwiotwórcze (wpływa na prawidłowe dojrzewanie krwinek czerwonych w szpiku kostnym). Także jak najbardziej można go pić, ale nie ze względu na żelazo, tylko poprawę biodostępności tego składnika i procesów krwiotwórczych.

Jeżeli szukacie dobrego źródła żelaza, to polecam natomiast nasiona roślin strączkowych, np.:

  •  soczewicę czerwoną ugotowaną – 1/2 szklanki to 3,3 mg żelaza,
  •  fasolę czerwoną ugotowaną – 1/2 szklanki to 2,90 mg  żelaza
  •  mąkę z ciecierzycy  – 1/2 szklanki to 4,90 mg  żelaza

Żeby dostarczyć takiej samej ilości żelaza z buraków, trzeba by zjeść ich około 400-600 gramów na porcję, czyli przynajmniej 3-5 sztuk.

Strączki poza tym są świetnym źródłem kwasu foliowego (100 g soczewicy – 1/2 szklanki to 180 mcg). W jednym buraku mamy około 130 mcg tego składnika.

Wniosek jest taki, że strączki są dużo lepszym źródłem zarówno żelaza, jak i kwasu foliowego niż zakwas buraczany, ale połączenie tych dwóch produktów w jednym posiłku może poprawić biodostępność żelaza.

 

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.