Jaglanka piernikowa
Jaglanka piernikowa, to prosta i pyszna propozycja dla wszystkich miłośników słodkich śniadań. Jeżeli wolisz owsianki, wystarczy kaszę jaglaną zamienić na płatki i przygotować w podobny sposób. Składniki w tym przepisie na jaglankę piernikową, nie zostały dobrane przypadkowo.
Jakiś czas temu Iwona Kibil pisała o tym, jak właściwie przygotować owsiankę, co powinno się w niej znaleźć i jak sprawić, by była ona nie tylko pyszna ale i zdrowa.
Przypomnijmy więc, co w owsiance, a także w jaglance powinno się znaleźć (poza składnikiem głównym oczywiście):
- orzechy lub masło orzechowe (bez dodatków, 100%!) – dzięki temu w owsiance znajdą się zdrowe tłuszcze z dodatkiem błonnika,
- siemię lniane zmielone lub nasiona chia ze względu na kwasy omega-3,
- owoce świeże (najlepiej truskawki lub inne owoce jagodowe, ponieważ mają one nie tylko mniej cukru, lecz także właściwości przeciwzapalne) lub suszone (najlepsze będą rodzynki, morele czy figi)
- napój roślinny wzbogacony wapniem – dzięki niemu dostarczysz sobie około 250–300 mg wapnia do posiłku (tyle znajduje się w szklance produktu). Jest to już 1/4 dziennego zapotrzebowania!
Teraz przejdźmy więc do naszego dzisiejszego przepisu – jaglanka piernikowa.
Składniki:
- 2 łyżki nasion chia
- 1/2 x Opakowania (80g) jogurtu sojowego lub kokosowego
- 1 szklanka napoju sojowego niesłodzonego (wzbogacanego w wapń)
- 3-4 łyżki kaszy jaglanej (suchej)
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika (bez cukru)
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 czubata łyżeczka masła orzechowego (bez soli)
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- Kilka kropli aromatu śmietankowego (opcjonalnie)
- garść ulubionych orzechów lub mieszanki orzechów i bakalii
- garść owoców świeżych lub mrożonych (borówki, jagody, maliny, pomarańczę itp.)
- 2 łyżki syropu klonowego (opcjonalnie)
- 1 banan
- kawałek gorzkiej czekolady
Przygotowanie:
- Kaszę (uprzednio przelaną wrzątkiem lub uprażoną) ugotuj na mleku.
- W międzyczasie, nasiona chia połącz z jogurtem i odstaw na 15 minut.
- Do ugotowanej kaszy dodaj przyprawy, aromaty, masło orzechowe, chia z jogurtem (opcjonalnie syrop klonowy) i wymieszaj. Przełóż do miseczki.
- Do jaglanki dodaj owoce, opcjonalnie skrop odrobiną syropu klonowego.
- Polej rozpuszczoną czekoladą (lub dodaj kawałki pokruszonej czekolady). Posyp posiekanymi orzechami.