Cieciornica, czyli alternatywa tofucznicy
Cieciornica, czyli alternatywa tofucznicy, ciecierzyca na ciepło z kilkoma dodatkami. Jeżeli znudziła ci się już tofucznica, a jesteś fanem wytrawnych śniadań, wypróbuj prostego przepisu na cieciornicę. Podobnie jak tofucznica, cieciornica, stanowi dobre źródło białka roślinnego, a w połączeniu z odpowiednimi dodatkami będzie idealnym pełnowartościowym śniadaniem.
Do cieciornicy, podobnie jak do tofucznicy możesz dodać ulubione warzywa: suszone pomidory, pieczarki, szpinak, jarmuż. Wszystko zależy od Twoich upodobań i tego, co aktualnie masz w lodówce. Cieciornicę przygotujesz dosłownie w kilka minut, a takie przepisy lubimy najbardziej 🙂
Składniki (1 porcja):
- Pół szklanki gotowanej ciecierzycy
- Sól
- Pieprz
- 1/2 łyżeczki kurkuma
- 1 łyżeczka przyprawy curry
- 1 łyżka płatków drożdżowych
- Odrobina mleka sojowego/ wody do podlania
- Kawałek pora/ cebulki
- 1/2 łyżki oleju rzepakowego
- Szczypiorek i natka pietruszki
- 1 łyżka pestek słonecznika
Dodatki:
świeże warzywa, chleb
Przygotowanie:
- Ciecierzycę przełóż do miski, rozgnieć widelcem, dopraw solą i pieprzem. Dodaj kurkumę i curry i wymieszaj.
- Pora lub cebulę drobno posiekaj.
- Olej rozgrzej na patelni, wrzuć pora i chwilkę podsmaż, aż się zeszkli.
- Dodaj ciecierzycę i chwilkę duś na wolnym ogniu, ciągle mieszając. Pod koniec podlej odrobiną mleka sojowego (bez cukru) lub wodą, wymieszaj i duś na wolnym ogniu aż płyn odparuje.
- Posyp płatkami drożdżowymi, posiekanym szczypiorkiem, natką pietruszki oraz pestkami słonecznika.
- Podawaj z chlebem i świeżymi warzywami.
Wskazówka:
Cieciornica to również świetny dodatek na kanapki lub do tortilli z warzywami.