Edamame, czyli zdrowa roślinna przekąska
Edamame to smaczna zdrowa roślinna przekąska, która jest zarazem doskonałym źródłem białka. Choć brzmi egzotycznie, to po prostu strąki młodej, niedojrzałej soi.
Ta popularna, głównie w Japonii i Chinach, przekąska stanowi źródło między innymi:
- witaminy B1,
- żelaza,
- magnezu,
- fosforu,
- witaminy K,
- kwasu foliowego.
Swoim wyglądem edamame przypomina bób czy groszek. W Polsce nie jest niestety łatwo dostępne. Najczęściej można je kupić mrożone, dostępne w dużych marketach lub dyskontach w ramach specjalnych promocji żywności azjatyckiej.
Jeżeli udało ci się upolować mrożone edamame, ale nie do końca wiesz co z tym zrobić. Oto kilka propozycji:
1. Edamame gotowane
To najprostszy i najzdrowszy sposób na przygotowanie edamame. Wrzuć mrożone strąki do gotującej się osolonej wody. Gotuj zaledwie kilka minut. Następnie odcedź i oprósz gruboziarnistą solą. Gotowe! Teraz wystarczy obrać ziarenka z łupinek (łupinki nie nadają się do jedzenia) i cieszyć się smakiem tej wyjątkowo odżywczej przekąski.
2. Edamame w sosie
Ugotowane strąki edamame możesz podsmażyć w odrobinie oleju sezamowego. Wystarczy łyżka oleju sezamowego, 2 łyżki sosu sojowego, czosnek (surowy lub suszony), chilli i ziarna sezamu. W zdrowszej i lżejszej wersji wymieszaj składniki sosu i polej nim ugotowane strąki edamame. Gotowe!
3. Edamame w sałatce
Po ugotowaniu obierz strąki edamame i dodaj do ulubionej sałatki (zamiast tofu czy innych strączków).
4. Edamame w pastach na kanapki
Jeżeli masz nadmiar edamame (co jest raczej wątpliwe w naszym klimacie), przygotuj pastę na kanapki. Połącz je z ulubionymi dodatkami: czosnek, odrobinę oliwy, sok z cytryny itp. i zmiksuj. Dopraw solą i pieprzem.
Edamame traktuj po prostu tak jak każde inne warzywo strączkowe. Jeżeli nie do końca smakuje ci w wersji 1 i najzdrowszej, po prostu dodaj je do potraw, curry warzywnego, gulaszu. Smacznego!