Przepisy

Edamame, czyli zdrowa roślinna przekąska

Edamame to smaczna zdrowa roślinna przekąska, która jest zarazem doskonałym źródłem białka. Choć brzmi egzotycznie, to po prostu strąki młodej, niedojrzałej soi.

Ta popularna, głównie w Japonii i Chinach, przekąska stanowi źródło między innymi:

  • witaminy B1,
  • żelaza,
  • magnezu,
  • fosforu,
  • witaminy K,
  • kwasu foliowego.

Swoim wyglądem edamame przypomina bób czy groszek. W Polsce nie jest niestety łatwo dostępne. Najczęściej można je kupić mrożone, dostępne w dużych marketach lub dyskontach w ramach specjalnych promocji żywności azjatyckiej.

Jeżeli udało ci się upolować mrożone edamame, ale nie do końca wiesz co z tym zrobić. Oto kilka propozycji:

      1. Edamame gotowane

To najprostszy i najzdrowszy sposób na przygotowanie edamame. Wrzuć mrożone strąki do gotującej się osolonej wody. Gotuj zaledwie kilka minut. Następnie odcedź i oprósz gruboziarnistą solą. Gotowe! Teraz wystarczy obrać ziarenka z łupinek (łupinki nie nadają się do jedzenia) i cieszyć się smakiem tej wyjątkowo odżywczej przekąski.

edamame

      2. Edamame w sosie

endamame

Ugotowane strąki edamame możesz podsmażyć w odrobinie oleju sezamowego. Wystarczy łyżka oleju sezamowego, 2 łyżki sosu sojowego, czosnek (surowy lub suszony), chilli i ziarna sezamu. W zdrowszej i lżejszej wersji wymieszaj składniki sosu i polej nim ugotowane strąki edamame. Gotowe!

      3. Edamame w sałatce

Po ugotowaniu obierz strąki edamame i dodaj do ulubionej sałatki (zamiast tofu czy innych strączków).

      4. Edamame w pastach na kanapki

Jeżeli masz nadmiar edamame (co jest raczej wątpliwe w naszym klimacie), przygotuj pastę na kanapki. Połącz je z ulubionymi dodatkami: czosnek, odrobinę oliwy, sok z cytryny itp. i zmiksuj. Dopraw solą i pieprzem.

Edamame traktuj po prostu tak jak każde inne warzywo strączkowe. Jeżeli nie do końca smakuje ci w wersji 1 i najzdrowszej, po prostu dodaj je do potraw, curry warzywnego, gulaszu. Smacznego!

 

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *