Salatka_z_jarmuzem_i_rukola
Przepisy

Sałatka z jarmużem i rukolą

Sałatka z jarmużem i rukolą świetnie sprawdzi się jako propozycja na lunch czy kolację. Jarmuż to jedno z najzdrowszych warzyw. Najczęściej ląduje w koktajlach czy potrawkach na ciepło. Warto jednak spróbować go w wersji surowej.

Jarmuż w postaci surowej nie każdemu może smakować. Stąd też w sałatce pojawiły się dodatki.  Dressing na bazie pomarańczy, posiekany szczypiorek i prażone pestki słonecznika podkręcają smak i właściwości zdrowotne naszej sałatki. Białko tym razem w postaci pieczonej w przyprawach ciecierzycy, którą śmiało można wymienić na grillowane lub pieczone tofu.

Składniki (2 porcje):

  • 1/2 batata (ok. 200 g)
  • 1 mała marchewka
  • 1/3 papryki czerwonej
  • 4 łyżki ciecierzycy gotowanej
  • 2 łyżki prażonych pestek słonecznika
  • garść jarmużu
  • garść rukoli
  • garść pomidorków koktajlowych
  • 1/2 pomarańczy
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka papryki ostrej
  • 1 łyżeczka sproszkowanej cebuli
  • 1 łyżeczka czosnku w proszku
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku

Dressing:

  • Sok z 1/2 pomarańczy
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • 1 łyżeczka syropu klonowego (opcjonalnie)

Salatka_z_jarmuzem_i_rukola

Przygotowanie:

  • Bataty pokroić w plastry. Wrzucić do miski wraz z ciecierzycą. Dodać przyprawy (papryka słodka, ostra, czosnek, cebula, sól i pieprz) i olej. Dokładnie wymieszać.
  • Piekarnik rozgrzać do 200 st. C. Bataty i ciecierzycę piec ok. 20-25 min. Po wyjęciu z piekarnika lekko ostudzić.
  • Na talerze wyłożyć posiekany jarmuż i rukolę. Dodać pokrojoną pomarańczę (bez pestek), paprykę, marchewkę (pokrojoną w paski lub startą na tarce o grubych oczkach) i pomidorki. Dodać upieczone warzywa.
  • Posypać szczypiorkiem i pestkami słonecznika.
  • Składniki na dressing dokładnie wymieszać.
  • Całość polać przygotowanym dressingiem.
  • Doprawić do smaku solą i pieprzem.

 

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *