Sałatka z jarmużem i rukolą
Sałatka z jarmużem i rukolą świetnie sprawdzi się jako propozycja na lunch czy kolację. Jarmuż to jedno z najzdrowszych warzyw. Najczęściej ląduje w koktajlach czy potrawkach na ciepło. Warto jednak spróbować go w wersji surowej.
Jarmuż w postaci surowej nie każdemu może smakować. Stąd też w sałatce pojawiły się dodatki. Dressing na bazie pomarańczy, posiekany szczypiorek i prażone pestki słonecznika podkręcają smak i właściwości zdrowotne naszej sałatki. Białko tym razem w postaci pieczonej w przyprawach ciecierzycy, którą śmiało można wymienić na grillowane lub pieczone tofu.
Składniki (2 porcje):
- 1/2 batata (ok. 200 g)
- 1 mała marchewka
- 1/3 papryki czerwonej
- 4 łyżki ciecierzycy gotowanej
- 2 łyżki prażonych pestek słonecznika
- garść jarmużu
- garść rukoli
- garść pomidorków koktajlowych
- 1/2 pomarańczy
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1 łyżeczka papryki ostrej
- 1 łyżeczka sproszkowanej cebuli
- 1 łyżeczka czosnku w proszku
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
Dressing:
- Sok z 1/2 pomarańczy
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- 1 łyżeczka syropu klonowego (opcjonalnie)
Przygotowanie:
- Bataty pokroić w plastry. Wrzucić do miski wraz z ciecierzycą. Dodać przyprawy (papryka słodka, ostra, czosnek, cebula, sól i pieprz) i olej. Dokładnie wymieszać.
- Piekarnik rozgrzać do 200 st. C. Bataty i ciecierzycę piec ok. 20-25 min. Po wyjęciu z piekarnika lekko ostudzić.
- Na talerze wyłożyć posiekany jarmuż i rukolę. Dodać pokrojoną pomarańczę (bez pestek), paprykę, marchewkę (pokrojoną w paski lub startą na tarce o grubych oczkach) i pomidorki. Dodać upieczone warzywa.
- Posypać szczypiorkiem i pestkami słonecznika.
- Składniki na dressing dokładnie wymieszać.
- Całość polać przygotowanym dressingiem.
- Doprawić do smaku solą i pieprzem.