Gazpacho na upalne dni
Gazpacho na upalne dni to zupa, która nie tylko jest łatwa w przygotowaniu, bowiem nie wymaga gotowania, ale przede wszystkim jest smaczna.
Składniki:
-
1 papryka
-
1 czerwona cebulka
-
2-3 małe ogórki
-
4-5 pomidorów (najlepiej malinowych, np. Bawole serce)
-
3 ząbki czosnku
-
3 kromki pieczywa
-
1/3 szklanki oliwy
-
2 łyżki octu jabłkowego
Przygotowanie:
-
Utrzeć czosnek z solą. Następnie wrzucić do malaksera z oliwą i kawałkami pieczywa. Miksować, dolewając trochę wody.
-
Jednego pomidora sparzyć wrzątkiem i pokroić w kostkę. Podobnie zrobić z jednym ogórkiem i 1/3 papryki.
-
Pozostałe warzywa (cebula, papryka, ogórki, pomidory) zmiksować z pastą z chleba, octem i solą.
-
Przelać zupę przez sito i schłodzić. Podawać z pokrojonymi warzywami i natką pietruszki.