Jak jeść więcej zielonych warzyw
Jak jeść więcej zielonych warzyw?
Zielone warzywa mają wiele zalet. Są niskokaloryczne i bardzo wartościowe odżywczo. Są świetnym źródłem składników mineralnych i witamin, m.in. potasu, żelaza, witaminy K, wapnia, witaminy B2, kwasu foliowego i witaminy C.
Jedz je codziennie, minimum raz dziennie, ale możesz dodawać do każdego wytrawnego posiłku.
Zielone warzywa możesz dodawać do:
- Kanapek (np. garść sałaty, rukoli, roszponki itp.). Na kanapkach świetnie sprawdzi się również jako dodatek podduszony na wodzie lub oliwie szpinak, lub jarmuż.
- Pesto (np. z natki pietruszki, jarmużu czy rukoli).
- Smoothies czy domowych lodów z mrożonych owoców (np. szpinak lub jarmuż). Na początku dodaj pół garści i sprawdź, że smak jest niewyczuwalny. Potem możesz zwiększyć porcję do takiej, którą będziesz tolerować.
- Burgerów roślinnych.
- Tofucznicy (np. szpinak, jarmuż, garść sałat, kapusta, brokuł itp.). Jarmuż, szpinak, czy kapustę możesz dodać podczas przygotowywania tofucznicy. Sałaty dodawaj na końcu na talerzu.
Z zielonych warzyw możesz przygotowywać:
- Zupy (np. z brokułu, jarmużu fasolki, brukselki, kapusty włoskiej).
- Farsz do pierogów lub naleśników (np. z brokułem, jarmużem, szpinakiem).
Gdzie jeszcze pasują zielone warzywa?
- Zielone warzywa można wykorzystać również jako dodatek do lunch box’ów.
- Można jeść je jako przekąskę (np. ugotowany brokuł, fasolkę szparagową).
- Zielone warzywa dodawaj wszędzie tam, gdzie uważasz, że będą pasować. Praktycznie do każdego dania wytrawnego pasują 😉
- Zawsze trzymaj w lodówce lub zamrażarce świeże sałaty i mrożony jarmuż, szpinak, brokuł, fasolkę. Dzięki temu zawsze masz je pod ręką.
Sprawdź też infografikę na instagramie.
Wyświetl ten post na Instagramie.
Uwaga:
Post dotyczy osób zdrowych. Osoby, które przyjmują leki rozrzedzające krew (warfarynę) ilość spożywanych warzyw zielonych powinny mieć ustaloną przez specjalistę, gdyż nadmiar witaminy K, której są źródłem, zmniejsza skuteczność leku.