Przykładowy jadłospis wegański dla dziecka
Poniżej znajdziesz przykład jadłospisu wegańskiego dla dziecka w wieku 1-3 lata. Jest to przykładowy dzień o kaloryczności 1000 kcal. Jeżeli ten przykład jadłospisu przypadł Ci go gustu, zajrzyj do linków pod nim. Znajdziesz tam m.in. gotowe 7 i 14-dniowe jadłospisy do pobrania.
Zajrzyj również do artykułu z przeglądem badań o diecie wegańskiej u dzieci i o rozszerzaniu diety wegedzieci.
Śniadanie
Kasza jaglana z morelami suszonymi
- Napój sojowy (niesłodzony) 1 x Szklanka (240.0 g)
- Morela suszona 2 x Sztuka (20.0 g)
- Maliny 0.5 x Garść (35.0 g)
- Kasza jaglana 2 x Łyżka (26.0 g)
- Sezam (nasiona) 1 x Łyżeczka (5.0 g)
- Kaszę wsypać do garnka, zalać mlekiem i zagotować.
- Podczas gotowania dodać posiekane morele suszone i gotować pod przykryciem przez około 12 minut.
- Na koniec dodać maliny i zmielony sezam.
II Śniadanie
Kanapki z pastą prowansalską z ciecierzycy
Pasta prowansalska z ciecierzycy
- Oliwa z oliwek 2 x Łyżka (20.0 g)
- Czosnek 1 x Ząbek (5.0 g)
- Suszone pomidory 3 x Sztuka (21.0 g)
- Ciecierzyca gotowana 2 x Szklanka (340.0 g)
Dodatki:
- Ogórek kiszony 0.5 x Sztuka (30.0 g)
- Chleb orkiszowy 1 x Kromka (25.0 g)
Zjedz 1 z 8 porcji
Przepis na 8 porcji:
- Pomidory suszone moczyć w ciepłej wodzie, żeby zmiękły (wystarczy około pół godziny).
- Zmiksować wszystko i doprawić ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem.
Obiad
Zupa z soczewicy
- Czosnek 1 x Ząbek (5.0 g)
- Oliwa z oliwek 1 x Łyżeczka (5.0 g)
- Bulion warzywny 1 x Szklanka (240.0 g)
- Soczewica czerwona 2 x Łyżka (30.0 g)
- Marchew 1 x Sztuka (45.0 g)
- Cebula 0.3 x Sztuka (36.0 g)
- Kasza jaglana 1.5 x Łyżka (22.5 g)
Przygotowanie:
- Soczewicę zalej bulionem (lub wodą) i gotuj z listkami laurowymi kilka minut aż będzie miękka.
- Kaszę ugotuj osobno.
- Na rozgrzaną patelnie z odrobiną wody wrzuć rozgnieciony czosnek, posiekaną cebulę a po chwili pokrojoną drobno
marchewkę i duś wszystko razem na małym ogniu przez kilka minut. - Kiedy warzywa na patelni trochę zmiękną, przełóż je do garnka z soczewicą, dopraw (np. pieprzem, słodką papryką, kurkumą, solą) i gotuj jeszcze przez kilka minut.
- Do miski nałóż ugotowaną kaszę i zalej zupą.
Podwieczorek
- Pomarańcza 0.5 x Sztuka (120.0 g)
- Siemię lniane 1 x Łyżeczka (5.0 g)
Pokrój pomarańczę i posyp świeżo zmielonym siemieniem.
Kolacja
Bataty z brokułem i soczewicą
- Brokuł 0.2 x Sztuka (100.0 g)
- Soczewica 1 x Łyżka (15.0 g)
- Pestki słonecznika 1 x Łyżeczka (5.0 g)
- Batat 0.5 x Sztuka (115.0 g)
- Bataty i brokuły ugotować, soczewicę również.
- Pestki słonecznika zmielić, wymieszać z oliwą i połączyć ugotowane produkty na talerzu.
W ciągu dnia
- Suplementy: witamna B12, DHA, witamina D